tisdag 21 maj 2013

Dvärgarnas stad (Den eviga eldens magi 3)

Dvärgarnas stad är del tre i serien "Den eviga eldens magi" där jag tyckte mycket om de två första böckerna som kom i höstas. Det är rätt sällan jag hinner läsa fortsättningsböcker i serier jag läser för jobbets skull (ofta räcker det med den första boken för att sedan kunna prata om den för barnen). Men den här ville jag verkligen läsa för min egen skull. Inte blev jag  mindre sugen efter att ha fått höra reaktionerna från två tolvåriga tjejer som hann läsa boken före mig. "Det är den bästa i serien!" sa de båda två.

(Måste bara berätta att när Dvärgarnas stad anlände till skolbiblioteket i en låda med nya böcker så råkade en av de där tjejerna vara där. Hon stod i princip och hoppade jämfota bredvid lånedisken medan jag plockade ur just "hennes" bok ur lådan och la in den i datorsystemet så hon kunde låna den. Det är sånt man lever för som bibliotekarie.)

Är det den bästa i serien, då? Nja, faktiskt är fortfarande den första boken i serien (Alex och Corinthia) min favorit (älskar inledningen...). Men bra är den! På precis samma sätt som de två första: spännande men ändå lättläst.

Dvärgarnas stad fortsätter direkt där Eldmagikernas torn slutar. Alex och Corinthia är tillsammans med dvärgen Regin på väg med skepp till dvärgarnas stad Muspelheim. Och precis som det ska vara i en sådan här bok så blåser det förstås upp till storm. Inte nog med det - de blir också anfallna av en präktig sjöorm som reser sig ur havet. Och mot den hjälper vare sig Alex och Corinthias gröna eld eller Regins röda eld. Nej, den blir bara ännu mer förbannad och tänker sig att äta upp hela skeppet och alla ombord till middag. Som väl är kommer hjälp ifrån oväntat håll, och syskonen kommer trots allt till Muspelheim som är en gigantisk underjordisk stad. Som Moria när det verkligen begav sig. Här får de både veta mer om sitt eget ursprung och slåss mot läskiga ting från underjorden. Riktigt bra läsning.

Titel: Dvärgarnas stad
Serie: Den eviga eldens magi
Författare: Patrik Bergström
Förlag: Lilla Piratförlaget
Köp till exempel här eller här
För vem? 9 - 14 år

Fjärde boken om Alex och Corinthia ska komma till hösten: Alvernas rike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar