fredag 18 januari 2013

City of Bones

City of Bones av Cassandra Clare

Första boken i "The Mortal Instruments".

Detta är urban fantasy så mycket så att det skulle kunna bilda ett skolexempel på vad urban fantasy är. Vi är mitt inne i New York, och de obligatoriska vampyrerna är med (bleka, snygga och rätt överlägsna till sättet). Så även de lika obligatoriska varulvarna (grovt byggda som människor, mer varmhjärtade, liksom. Har sitt "lair" mitt i Chinatown). Vi har även det obligatoriska triangeldramat där huvudpersonen är kär i två personer (men nej, de är inte varulv/vampyr faktiskt). Och så har vi lite nytillkomna ingredienser som en hoper demoner av olika klasser, warlocks (nej, jag försöker inte översätta det till svenska) (fast måste kommentera att herr Över-warlock av Brooklyn är en härlig kille. Partyprisse, klädintresserad, homosexuell och har funnit sig väl tillrätta med sitt liv verkar det som fast han antyder en jobbig barndom (föräldrarna försökte dränka sin onaturlige son) och vill helst inte bli inblandad i andras problem (fast kan ändå inte låta bli)). Och de viktigaste: Shadowhunters. Dessa är krigare, tränade att ha ihjäl demoner. Ibland även vampyrer och varulvar. Om de är dumma. Det är lite komplicerat.

Om jag skulle försöka ta det hela lite strukturerat så är Clary snart 16 år och har levt ett hyfsat normalt liv i New York tillsammans med sin mamma. Mammas bäste vän Luke är ofta hos dem och är väl i det närmaste Clarys pappa. Hennes riktiga pappa dog i en bilolycka innan hon föddes. Förutom mamma och Luke har Clary Simon, sin bäste vän, som hon mer eller mindre alltid har haft i sin närhet.
Clary blir när boken börjar vittne till hur två svartklädda killar och en tjej i en magiskt vacker vit klänning raskt har ihjäl en demon. Demonen ser först ut att vara en helt vanlig kille, och Clary blir lite lätt upprörd när hon ser killarna och tjejen med knivar i händerna dra in honom i ett slags förrådsrum på nattklubben där de är. Killarna och tjejen blir å andra sidan lätt upprörda när de förstår att Clary kan se dem - det borde hon inte kunna. När demon-killen dör så försvinner han bara i intet. Det blir liksom lite lättare för Clary att tro på Jace, Alec och Isabelle (som de heter) då när de påstår att de är demonjägare, eller Shadowhunters, och att ha ihjäl demoner är vad de ägnar sig åt hela dagarna med liv och lust. Clary blir ganska omedelbart indragen i detta demonjagarliv vare sig hon vill eller inte, för kvällen efter hon varit på nattklubben försvinner hennes mamma. När Clary kommer hem till den tomma lägenheten så blir hon överfallen av ännu en demon (fast han liknar inte en tonårskille, precis, utan mer den demonliknande demonsorten med dreglande huggtänder och giftiga klor). Det visar sig att Clarys mamma inte riktigt är den präktiga mamma Clary trott. Det visar sig också att hela New York är precis nedlusat med varelser man inte trodde fanns. Och givetvis svävar Clary själv i livsfara.

Jag både tycker om och inte tycker om den här boken. Det jag gillar är själva grundidén, med att det finns ett helt släkte med demonkrigare, Shadowhunters, eller the Nephilim som de också kallas, och att det inom detta släkte finns motsättningar där vissa tycker att alla som inte är vanliga människor eller nephilims ska dödas. Alltså ska alla demoner men även vampyrer, häxor, varulvar och diverse trollkarlar och sånt has ihjäl. Andra tycker att bara de riktigt elaka demonerna ska dödas och att alla de kvarvarande borde kunna leva i fred och respektera varandra. Ur dessa motsättningar växer stridigheter och förräderi som ännu skapar problem och är grunden för allt det som händer i den här boken.
Jag gillar också humorn - det är mängder med torra kommentarer till omöjliga situationer eller farliga väsen. Det är witty och det är sånt jag tycker är kul.

Däremot tycker jag det blir alldeles för mycket av "presentation" av alla de märkliga varelser som bor i eller under New York. Det är en liksom storögd fascination av att det bor varulvar under Chinatown, några slags psychic monks som kan slåss med tankekraft bor i en egen stad under en kyrkogård, vampyrerna har sina nästen och i New Yorks floder bor det vattenväsenden som gillar att äta rå fisk på de restauranger Clary inte hade en aning om som frekventeras av New Yorks undre värld och även serverar sånt som rått kött eller blod på flaska. Alla ska tas med, alla måste tryckas in i handlingen på något sätt så att Clary & Co kan få anledning till att besöka dem. Det blir för plottrigt och för spretigt, och boken hade vunnit mycket på att koncentrera sig på kärnan med Shadowhunters och deras interna stridigheter.
Detta är dock författarens debutantbok. Jag har ännu inte läst resten av serien (plus att det finns en serie till som börjar med Clockwork Angel) men jag hoppas på att hon där kanske har kommit över sin egen förälskelse i sin "undre värld mitt i New York" och faktiskt gör något bra med den i stället för att bara vara reseledare i den.

För vem? 14 år och uppåt. Tror den kommer på svenska framåt sommaren, och ska komma som film under 2013 också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar