tisdag 27 december 2016

The Fate of the Tearling

Jahapp. Då vet jag hur allt slutade med Tearling och dess drottning Kelsea. Är jag nöjd, då? Nja, mer ett "jaha..." än "wow" faktiskt. Själva slutet gillar jag inte alls eftersom det blir en rätt rejäl antiklimax, men boken i sig levererade väl, och de flesta trådar knöts ihop.

Nå - jag borde verkligen inte börja i slutet utan i början: och där har vi drottning Kelsea som sitter i en mörk fängelsehåla. Hon har inte kvar sina safirer, hennes eget rike är väl rätt så mycket en ruin, och den enda människa hon har att prata med är en man som sitter inlåst i en cell i närheten av hennes, men han svarar bara på hennes frågor ibland. Hon sitter mest och väntar på att dö - någon räddning verkar inte finnas i sikte. Under tiden funderar hon. Och drömmer. Nu drömmer hon inte längre om Lily - nej, nu handlar det om Katie som var med från allra första början när William Tear och hans följeslagare kommit till det nya landet och försökte bygga upp ett nytt paradis utan teknologi eller elakhet.

Det hann tydligen inte gå många år i det nyfödda samhället förrän den där godheten och det rättvisa och demokratiska samhället började få sprickor. Avundsjuka kom (varför ska vissa människor anses vara bättre än andra?), girighet, misstänksamhet... och saker hände som ledde till Tearlings utveckling till det som nu Kelsea har lämnat bakom sig.

Samtidigt som Kelsea sitter där i sin fängelsehåla och ser visioner av det som hände förr har the Red Queen stora problem. Undersåtarna i hennes land gör uppror mot förtryck och slaveri (och hon kan inte alls förstå varför), och det börjar talas om en ny skräck som kommer från bergen i norr, som förgör hela byar, och som närmar sig huvudstaden i Mortmesne.

Jo, det är en hel del som är spännande. Men det spretar för mycket, faktiskt. Det är de där återblickarna till Katies liv, det är the Red Queen, det är om de som är kvar i Tearling, det är om flickan Aisa och om prästen fader Tyler, och så drottning Kelseas eviga ältande om sig själv och sin eventuellt inneboende ondska. Jag läser på, får svar och underhållning på vägen, är rätt nöjd - men tycker att första boken i serien var bäst och lovade så mycket mer.


Titel: The Fate of the Tearling
Serie: The Queen of the Tearling #3
Författare: Erika Johansen
Utg år: 2016
Förlag: Harper
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar