onsdag 19 april 2017

Farlig mark

Tamaya och Marshall går på en privatskola (i staden "Heath Cliff", hehe...) och brukar ha sällskap till och från skolan. Väl i skolan är det en regel (Marshalls) att de inte ska låtsas om att de är kompisar - för tänk om någon skulle få för sig att de skulle vara ihop? Tamaya går bara i femman och Marshall i sjuan, och han har tillräckligt mycket problem med sitt sociala liv utan att behöva bli ihopparad med en småunge, tack så mycket.

Det som gör att jag gillar den här boken väldigt mycket är nog just Tamaya och Marshall själva, deras funderingar och problem som det ovan, eller till exempel det här med att Tamaya är en ordentlig person som gör sina läxor och inte bryter några regler. När hon var yngre var det något fint och bra - men nu när hon går in i tonåren är det plötsligt töntigt och konstigt att vara en regelföljare?

Nå. Den som ställer till det för Marshall är nye killen Chad som vill vara tuffare än tuffast och ganska snart utsett Marshall till sitt mobbingoffer. Denne Chad har nu retat upp sig mer än vanligt och hotar Marshall med stryk på vägen hem. Därför bestämmer Marshall att han och Tamaya ska ta vägen genom skogen istället för att som vanligt ta den mycket längre vägen runt om. Det är absolut förbjudet att gå genom skogen, det är därför de aldrig gör det annars.
Men Chad är inte den som ger sig. Han följer efter dem och hinner upp dem, och ger sig på Marshall - men får ge sig när Tamaya trycker upp lera i ansiktet på honom. Jättekonstig lera som ligger där i en pöl med gulaktigt skum ovanpå. När Tamaya kommer hem känns hennes hand, den som tog i leran, konstig och pirrig och den är röd. Och Chad? Han kommer inte till skolan dagen därpå.

Varvat med berättelsen om Tamaya och Marshall får vi läsa utdrag och vittnesmål från förhör med ansvariga på Sun Ray Farm, ett forskningslaboratorium i närheten av Heath Cliff, och om de små "ergonymer" eller "ergisar" som de fått fram i säker laboratoriemiljö. Dessutom inleds varje kapitel med en illustration av ett slags provglas med först en prick på, sedan två prickar, sedan fyra, sedan... väääldigt många prickar. Förhörsprotokollen och illustrationerna får läsaren att fatta vad som händer i den där skogen och vad det kan vara i leran. Jag gillar greppet - men tycker att det som avslöjas i protokollen görs det lite för tidigt, så att själva berättelsen kanske tappar en del överraskningsmoment. Fast i det stora hela gillar jag som sagt den här boken väldigt mycket - den är spännande, och oroande, och med intressanta karaktärer.


Titel: Farlig mark
Författare: Louis Sachar
Originaltitel: Fuzzy Mud
Översättning: Klara Lindell
Utg år: 2017
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 10-15 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar