tisdag 13 juni 2017

Winter's Reach (The Revanche Cycle, book 1)

Jag stötte på en jublande recension av en fantasyserie jag aldrig tidigare hört om på bloggen Fantasy Book Critic. Här skulle finnas både magi och politiska intriger, häxor, kvinnliga bountyhunters, överhuvudtaget starka kvinnor som intressantaste karaktärer, ett myller av människor och subplots i en miljö som skulle påminna om ett medeltida Italien. Aha! Intressant, ju? Och som av en händelse reades just hela serien ut i en omnibusedition på Amazon för bara 0,99 dollar. Hallå!? Efter någon halv minut befann jag mig vara ägare till sagda omnibusedition på min Kindle - något annat hade varit tjänstefel.

Nu har jag läst första boken i serien: Winter's Reach, och jag gillar den mycket. Det är förvirrande många namn (men hej! det är fantasy) och många grejer som pågår, men så småningom klarnar det och jag får en bättre överblick. I det närmaste ingenting är utrett och avklarat när bok 1 är utläst - snarare har allt bara dragit igång, och ganska många människors liv har blivit katastrof och elände. En hel del människor har till och med dött - författaren verkar inte ha några som helst problem med att ta livet av sina karaktärer, så jag vet inte hur mycket jag vill bli kompis med dem under läsningens gång, jag kanske kommer att bli helt deprimerad?

Men det är svårt att undvika att bli engagerad i karaktärerna - det är de som gör boken bra. Komplexa karaktärer med många fel och brister, men intressanta! Mina favoriter är nog de här:
Werner, äldre f.d soldat som numera försörjer sig som bountyhunter och som har gjort en hel del i sitt tidigare liv han inte är särskilt stolt över.
Felix, yngre son i en av Mirenzes (medeltidsitalienvibbarna...) äldsta bankfamiljer som måste rädda familjens ekonomi och inflytande genom att gifta sig med dottern till en annan bankfamilj. Men han har helt andra planer, och drar iväg norrut till den fullständigt laglösa staden Winter's Reach för att hitta rikedomar i nedlagda gruvor. Den trippen går... inte bra. Alls.
Den kvinnliga borgmästaren i det där Winter's Reach som jag har glömt vad hon heter, men har jordgubbsfärgat hår och en våldsam inställning till livet.
Simon, assistent/högerhand till rik bankman samt lönnmördare. Han har en dödsbok där han skriver ner vilka han har haft ihjäl, hur det gick till och vad som gjorde just det mordet till speciellt och ... ja, han är helt sjuk. Men väldigt intressant att läsa om.
The Owl, The Bear, The Mouse och andra häxor som verkligen inte är några trevliga och snälla sorters häxor. Än så länge i alla fall.
Livia - dotter till den döende påven. Smart, beläst, klok, och vore det perfekta valet till att efterträda sin pappa på påvestolen. Men, nej. Hon är kvinna. Därför ska hon sätta sig lugn i någon hörna, brodera lite och vänta på att bli bortgift eller så. Hennes försupne bror som inte riktigt kan stava till sitt eget namn är i stället en av de hetaste kandidaterna till påvestolen.

Och förresten - påve och kardinaler och präster och allt sådant är på plats. Fast de tillber en "the Gardiner", har alla gröna kläder på sig och kyrkoritualerna kan bestå i att gräva med händerna i jord.

Det är ett myller. Av allt. Jag saknar en personförteckning, och jag saknar verkligen en karta (fantasy utan en karta? I have several questions...) men handlingen går raskt framåt, berättad ur åtskilliga POVs och jag tycker mycket om det. Ska snart fortsätta med bok 2, The Instruments of Control, innan jag tappar greppet om alla namn och subplots.

Titel: Winter's Reach
Serie: The Revanche Cycle #1
Författare: Craig Schaefer
Utg år: 2014
Förlag: Demimonde Books
Köp den tyvärr inte i Sverige, men till exempel här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar