onsdag 25 april 2018

The Dragon's Path

Detta är första boken i en serie på fem, och jag kommer att läsa vidare i serien även om den här första egentligen var ganska seg. Jag tyckte nämligen mycket om karaktärerna, som är intressanta, och jag måste absolut få veta vad de hittar på härnäst. Den här boken manövrerade liksom in dem på rätt plats i världen, och när boken var slut så kändes det som att allt kunde få sätta igång "på riktigt" i resten av serien.

Förresten är världsbygget också intressant, med drakar som för mycket länge sedan styrde världen men som tydligen försvann efter något inbördeskrig och lämnade allt åt människorna. Ingen vet riktigt vad som hände eller varför eftersom det har gått några tusen år eller så sedan dess. Men redan i prologen målas ett nytt hot upp, något som fick mig att läsa vidare i boken även när den segade med politiska intrigkrumbukter: det börjar med att en man flyr från något slags tempel i bergen, och att "de som en gång var människor" i templet jagar honom. Att de invigda i detta tempel alltid kan höra om någon ljuger. Att de, och den som flyr, inte bara har vanligt blod i ådrorna utan även... spindlar. Heja. Mysigt. Och att nu ska deras egen urgamla spindelgudinna äta upp världen.

Jojo. Det vill jag vara med och läsa om. Och dem jag ska följa på vägen i detta spindel- och drakruinsäventyr är alltså främst de här:

Cithrin - föräldralös som har fostrats i en bank och som kan allt om investeringar, räntor, värdepapper och hur handel går till bakom kulisserna. En bankkvinna som en av de ledande rollerna i episk fantasy? Ja!
Marcus - kunde varit general, eller något annat ärofullt med snygg rustning och bra lön, eftersom han efter krig som utkämpades för några år sedan är berömd. Alla vet vem Marcus Wester är. Men han väljer att jobba som anonym livvakt och karavanvakt.
Geder - son till adelsman, och  har som främsta intressen gamla historiska böcker och essäer. Får han hålla på med det, då? Nej. Han tvingas kriga. Är mer eller mindre mobbad av de andra ädlingarna eftersom han är så bok-nördig. Får alltid göra skitjobben, och fattar aldrig förrän det är försent att alla driver med honom och utnyttjar honom. Geder är verkligen ingen trevlig karaktär även om det är synd om honom - men en av de intressantaste och mest komplexa jag har läst om på länge. Han är den jag ser mest fram emot att få följa!
Dawson - kapitlen som får mig att gäspa käkarna ur led även om det är där alla viktiga ting avhandlas. Dawson är nämligen kungens närmaste man och hans liv består av intriger och politiskt manövrerande. Han vill skydda kungen, säger han, men ju mer man läser desto mer avskyr man karln eftersom det är han som genom allt krånglande för landet allt närmare inbördeskrig.

Och spindelkillen från bokens prolog, då? Jodå. Han återkommer. Han har djupa rynkor i pannan. Världen står inför ett stort hot och namnlösa fasor. Så som det bör vara i rejäl fantasy.

Titel: The Dragon's Path
Serie: The Dagger and the Coin #1
Författare: Daniel Abraham
Utg år: 2011
Förlag: Orbit
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar