måndag 9 juli 2018

Written in Red (The Others)

Jag har läst bland annat The Black Jewels Trilogy av Anne Bishop, och gillat, och har sett den här serien om "The Others" glimta förbi ett par gånger. Nu var det dags att testa. Anne Bishop goes urban fantasy?

I ett slags alternativt Amerika (kallat Thaisia) lever vanliga människor och the terra indigene, alltså "the Others" som är ungefär allt som är övernaturligt: varulvar och andra hamnskiftare (korpar, ugglor, hökar...), vampyrer, elementarer som Vinter, Vår eller Luft och Eld och lite andra odefinierade typer. Lite översiktligt är det så att människorna bor i städerna och terra indigene i vildmarken, men sedan finns det i de större städerna särskilda områden, "Courtyards", där terra indigene bor. Där gäller inte människornas lagar. Terra indigene ser människor som kött att jaga och äta, men tycker det är helt OK att använda valda delar av deras teknologi. Film (och popcorn), kaffebryggare och diverse gym-maskiner till exempel. Människorna tycker att ungefär allt med terra indigene är läskigt och de flesta håller sig så långt ifrån alla Courtyards de bara kan.

Till en sådan Courtyard kommer Meg Corbyn. Hon är dåligt klädd, rädd och ute i snöstormen, och så ser hon att Lakeside Courtyard har ett jobb ledigt som "liaison officer", alltså en slags kontaktperson mellan människor och terra indigene. Huttrande av köld knackar hon på, söker jobbet, får det + lägenhet + trygghet i denna Courtyard där människornas lagar inte gäller. Hon är efterlyst, nämligen. Hon är ingen vanlig människa, precis, och hon är värd en förmögenhet.

Nå. Hon sätter igång med sitt liaison-jobb, som allra mest går ut på att ta emot, sortera och leverera post och paket. Hon bråkar med sin chef, som heter Simon och är ledarvarg för hela stället samt ägare av en bokhandel. Hon klurar ut hur en mikrovågsugn funkar, hon köper tuggben till en liten pojk-wolf som fastnat i vargform, hon vågar leverera dvd-filmer till gamle över-vampyr-farfar och hon blir kompis med Tess som driver caféet som ligger vägg i vägg med bokhandeln. Tess är en av de där terra indigene som är så farlig och mystisk att vi knappt får veta vad hon är. Men när hon blir arg eller upprörd blir hennes hår lockigare. Och först grönt, sedan rött, sedan svart och när det är svart tar alla betäckning.

Och så har vi Asia, som är människa men gärna besöker den där bokhandeln, för hon har gigantiskt stora och lömska planer på att bli tv-stjärna. (eh? hur hänger det ihop??)(alltså, det är en låååång story men typ om hon infiltrerar the Courtyard så blir hon belönad med framgång i Sparkletown/Hollywood)(det är en så vansinnigt svag story kring Asia, och hon är så vansinnigt dum i huvudet, och så framställs hon dessutom som en Bad Person bara för att hon gillar det där med sex så jag blir rätt vansinnigt arg av alltihop).

Egentligen? Egentligen?? så är det här en rätt usel story. Inte bara Asia, utan alltihop. Ung kvinna utan livs- eller världserfarenhet kör postrundor och blir kompis med diverse vargar och korpar och elementarer, i ett världsbygge som är svagare än svagast (om nu människor och terra indigene har levt i samma värld i hundratals år... hur kan de inte känna till varandra bättre?)

Ändå gillar jag det. Och det har med Bishops sätt att skriva att göra. Hon ger mig mys-stämning och hon har humor, och jag blir så haha-det-här-är-så-himla-fånigt-glad av att läsa om hur varulvar mot sin vilja kan tilltalas av att få en alldeles egen hundbädd att ligga och vila i på kontoret när de måste få vara i vargform en stund. Eller det där med att "stjäl du böcker i den här affären så äter vi upp din hand, och gör du det en gång till så äter vi upp dig". Eller hur hamnskiftarna som är korpar/människor är helt galna i allt som är shiny och inte kan tillåtas ha ansvaret för kassahantering i affärerna. Eller mängder av andra detaljer som egentligen är alldeles utomordentligt fåniga, men som får mig att le och läsa vidare.


Titel: Written in Red
Serie: The Others #1
Författare: Anne Bishop
Utg år: 2013
Förlag: Roc
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar