måndag 25 februari 2019

Black Powder War

När Black Powder War börjar är Temeraire, Laurence och deras besättning fortfarande kvar i Kina, men där ska de inte förbli länge. Förberedelser görs för att alla ska återvända med giganto-drak-transportfartyget Allegiance - men så brinner det, och även om det bara är kabyssen och drakdäcket som förstörs så måste fartyget repareras. Ungefär samtidigt får Laurence bud att de utan dröjsmål måste ta sig till Konstantinopel för att hämta hem tre drakägg England har köpt av Turkiet. Lite konstigt är det att det är just de som ska hämta dem när de nu är i Kina och det säkerligen måste finnas drakar med besättning på närmare håll i Europa? Men order är order, och Temeraire, Laurence och besättning flyger över inlandet i stället. Och precis som med den långa båtresan till Kina så händer även under denna resa allt som möjligen skulle kunna hända. Sandstormar, elaka människor, vilda drakar och annat kul.

Till sist når de dock fram till Konstantinopel och ska ha sina ägg (som redan ska vara betalade i oändliga mängder guld). Men turkiska hovet ba: "Näpp! Hemskt ledsna, men nä, nej, no, njet, ni får inte ta äggen med er."

Det är mycket resande här, för förutom Kina, Kina, Kina och ännu mer Kina (det är stooooort) och Turkiet med Konstantinopel så får vi se Europa med krig i Preussen (för jo, Temeraire/Laurence sticker ifrån turkarna med ett: "vi SKA ha de här äggen, sådeså!" typ). Och en hel del typiskt meningslöst, förvirrat krigande med trupper som flyttas än hit, än dit, allt är förvirrat och ingen vet riktigt vad som händer.

Och så kommer det med fler karaktärer som jag tycker om. Särskilt mycket tycker jag om de där vilda drakarna Temeraire och Laurence stöter på, och så Iskierka också. Henne gillar jag särskilt mycket - om Lilla My hade varit drake hade hon varit Iskierka.

Nu läser jag vidare i Empire of Ivory och får veta var alla Temeraires drak-kompisar håller hus och varför de inte kunde komma till Turkiet och hämta hem drakägg.


Titel: Black Powder War
Serie: Temeraire #3
Författare: Naomi Novik
Utg år: 2006
Förlag: Del Rey
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar