tisdag 9 juli 2019

Den svarta boken

Gabriel och hans föräldrar har flyttat till Frösön i Jämtland. I gamla skolan i Stockholm blev Gabriel mobbad, och nu vill han förtvivlat vara en av de andra i klassen utan att ändå sticka ut. Det finns en kille här, Valter, som verkar vilja hänga med Gabriel men Gabriel undviker honom. Här är det nämligen Valter som är den mobbade, och aldrig att Gabriel är med honom då - mobbning smittar och han vill aldrig, aldrig ha det som i Stockholm igen. Så nu går han fegt och gömmer sig när mobbarna ger sig på Valter, hellre det än att gå fram och säga till, verka stå på hans sida, få glåpord efter sig själv och riskera allt. Men... han skulle kanske kunna testa den svarta boken?

Den svarta boken är väldigt konstig och känns inte som något som kan finnas på riktigt. Han hittade den i husets källare, och den är så svart att den mer känns som ett hål i verkligheten än en bok. Inuti finns bara blanka sidor - förutom ett namn, Allan Lundmark, och en adress här på Frösön. Gabriel söker upp Allan för att kolla om det är hans bok - men någon sådan person finns inte på den adressen, har heller aldrig funnits enligt kvinnan som bor där (ensam i ett stort hus).
Av en händelse råkar Gabriel använda den svarta boken för att anteckna först en grannes namn, och sedan en vikarie i skolan - och bägge försvinner. Inte bara försvinner - det är som att de aldrig funnits, ingen minns dem ens. Förutom Gabriel, som skrivit in dem i boken.

Det han nu testar är att skriva in Valters värste mobbare i boken. Och... han försvinner. Det funkar! Han är inte längre med på klassfotot, och ingen pratar om honom i skolan, de minns inte ens att han funnits. Bra. Eller? Gabriel testar att skriva in ett namn till i boken. Och ett till. Makten är helt berusande. Och det är ju ändå ingen som saknar eller minns de där personerna? Inte ens deras föräldrar?

Spännande och tankeväckande bok. Fast jag hade nog velat ha ett annorlunda slut, känner mig lite snopen nu. (och nej, jag spoilar inte det här...)

Titel: Den svarta boken
Författare: Peder Nääs Sundemyr
Utg år: 2019
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

2 kommentarer:

  1. den här boken är typ en komplett kopia av Death note. skulle kunna va okej om den var originell men det är det icke.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte läst Death note men nu blev jag väldigt nyfiken på att göra det! (det är väl mangaserien du menar eller?)

      Radera