måndag 20 juli 2020

Sagan om Isfolket 2: Häxjakten

Jag läser om hela Sagan om Isfolketoch den här gången bloggar jag om dem också. Ett kort inlägg om varje bok, och inläggen är fyllda av alla möjliga spoilers och avslöjanden eftersom jag skriver för de som liksom jag själv redan har läst och vill minnas tillbaka (kanske själva bli sugna på att också läsa om).


Häxjakten handlar fortfarande om Tengel och Silje, och när boken börjar bor de kvar i Isfolkets dal men vill därifrån ut i farliga världen utan att veta hur det ska gå till eftersom Isfolket är jagade i hela Tröndelag (Tröndelag = världen). Silje är också gravid igen och livrädd för att föda eftersom det var besvärligt sist. Men nu kommer knektarna till dalen, de har genom förräderi fått veta var den ligger, och de bränner, mördar och förgör. Silje, Tengel och barnen flyr ur dalen fast åt "fel" håll och upp över fjällen. De äger i princip ingenting, och nu går Silje till Charlotte Meiden, Dags mamma, och berättar att Dag lever och att de behöver hjälp. Charlotte Meidens mamma, friherrinnan, invigs i det hela och kommer med förslaget att Charlotte ska flytta till Gråstensholm i Akershus (rätt nära Oslo), att Silje och Tengel flyttar in i den lilla gården som hör till godset, hjälper Charlotte med driften av gården och så kan Charlotte träffa sin son varje dag och så småningom erkänna honom som sin. Och det är i detta Gråstensholm och det som sedan ska kallas Lindallén (eftersom Tengel planterar lindar åt Silje) som släktleden kommer att bo i kommande århundraden.

Silje föder en son, Are, och håller på att förblöda, men räddas av Tengel och Sol som skaffat sig mer och mer kunskap om örter och läkemedel (och av Hanna en hel del annat också, typ gifter, hypnos, förbannelser och annat behändigt). Are har inte heller "förbannelsen" men är mörk, trygg, händig, och visar typ redan som bebis att han kommer att vara en bra bonde i hela sitt liv. Bra det, för det har inte hans föräldrar tid med.
Silje får börja måla tapeter och visar sig så duktig på detta att hon säljer bra, dock under namnet Mäster Arngrim som alla tror är en man. Kvinnor får nämligen inte hålla på med sånt som målning, då kan de bli anklagade för häxeri eller bara allmän olydighet. Tengel jobbar som någon slags helbrägdagörare, eller läkare (fast mest med handpåläggning och diverse örter), blir kändis som "demondoktorn".

Tiden är ca slutet 1580, början 1590-tal.

Titel: Häxjakten
Serie: Sagan om Isfolket #2
Författare: Margit Sandemo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar