onsdag 29 september 2021

Age of Myth

Detta är första boken i den serie, och den värld, som jag tillbringat många veckor i nu. Författaren Michael J. Sullivan är en ny bekantskap för mig, och jag gillar verkligen det han skriver. Den här serien, The Legends of the First Empire, kommer förvisso först kronologiskt, men det var serien The Riyria Revelations Sullivan skrev först och det var den som gjorde att han blev känd. Den utspelar sig i samma värld, men flera tusen år senare. När jag läst om The Legends of the First Empire på nätet så har folk gillat den, men nästan alltid tyckt att "den är ju inte lika bra som Riyria-böckerna...". Så direkt efter att jag läst bok 6 i den här serien så kastade jag mig över Riyria-serien som jag alltså håller på med just nu.

Men i Age of Myth börjar alltså allting, och det börjar med att en människa har ihjäl en gud. Människan ifråga är en ung man som heter Raithe, och han är tillsammans med sin far på jakt för att skaffa hem kött till byn. Grejen är att de har tagit sig över på andra sidan floden - den förbjudna sidan av floden. Här får inte människorna vara, här får de inte jaga eller göra något alls för detta är mark som tillhör the Fhrey. Fhrey är odödliga, kan magi, är vackra, har en högtstående civilisation och ser på människor som barbarer, eller till och med som djur. Och människorna ser alltså på Fhrey som gudar, ouppnåeliga och farliga.

Och här kommer nu en Fhrey ridande precis när Raithes far håller på att ta ur hjorten de precis lyckats nedlägga med sitt primitiva spjut. Guden vill omgående utrota människorna som de skadedjur de är, men det helt oväntade händer att Raithe efter stor dramatik faktiskt lyckas döda den odödlige guden.

Detta är startpunkten för en kedja av händelser, stora förändringar för människorna, krig och elände men också fantastiska ting. Här i första boken lär vi så smått känna seriens olika karaktärer (och nej, Raithe kommer inte vara viktigaste personen även om han är med en hel del) bland annat min favorit: Suri, en ung tjej från skogen med ett komplicerat förhållande till tak och väggar, samt med en tam vit varg som ständig följeslagare. Vi kommer att få följa både människor och Fhrey (som ju inte är särskilt gudliga av sig även om en del av dem tycker att de gott kunde få bli det). Och läsningen flyter forsande på - det här är bra fantasy som snabbt drar läsaren in i en värld och tid långt, långt bort.

Titel: Age of Myth
Serie: Legends of the First Empire #1
Författare: Michael J. Sullivan
Utg år: 2016
Förlag: Del Rey Books

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar