onsdag 9 februari 2022

An Offer from a Gentleman

Tredje boken om Bridgertons, och nu är det Benedicts tur att möta sin enda och rätta. Och den enda och rätta är Sophia Beckett. De träffas första gången på en maskeradbal, och blir omgående kära i varandra fast de inte ens kan se varandras ansikten. Men de vet, och de känner. De går lite avsides på balen, pratar med varandra, dansar lite stelt till musiken de hör avlägset (stelt eftersom Sophia inte vet hur man dansar), Sophia listar snart ut att det är Benedict Bridgerton hon pratar med men sitt eget namn håller hon hemligt. När de efter några djupa meningar om livet förstår att de är varandras själsfränder slår klockan tyvärr midnatt och Sophia måste rusa från balen, annars missar hon sin skjuts hem och blir avslöjad. Hon är nämligen där helt olovandes, meningen var att hon skulle stanna hemma inlåst i en garderob för att putsa skor, och till balen skulle bara den elaka styvmodern och de två ocharmiga styvsystrarna åka. Inledningen på boken är alltså en Quinn-variant på Askungen, och jag gillar den skarpt. 

Sedan drar boken iväg på egna äventyr och släpper sagospåret. Benedict har i och för sig hittat en handske med ett monogram på som Sophia glömt, går på te hos styvmodern för att söka den okända kvinnan från balen, men hittar henne inte och går därifrån. Ingen glassko och inget bröllop. Däremot fattar styvmodern vad Sophia har gjort och kastar ut henne från huset, och så går det några år där det är förfärligt synd om Sophia som utan pengar eller familj måste klara sig ensam i världen. När hon och Benedict träffas nästa gång arbetar hon som tjänsteflicka, och han känner inte ens igen henne. Omständigheterna gör att de ändå måste umgås några dygn, och då blir Benedict kär i tjänsteflickan, men vill liksom inte släppa den där kvinnan han träffade på bal för några år sedan. Kanske han kan ha tjänsteflickan Sophia som mistress och gifta sig med ladyn från balen när han väl hittar henne?

Helt OK även om jag gillade inledningen mer än resten av bokens handling där Benedict tidvis faktiskt är rätt störig som envisas med att tjata på Sophia att bli hans mistress när hon så tydligt inte vill det - och Sophia också är rätt jobbig när hon inte direkt bara kan berätta för Benedict vem hon är, att de redan har träffats och varför hon då var tvungen att hålla sin identitet hemlig. Men som tur är lyssnar Benedict på sin kloka mammas råd, och det blir giftermål och happily ever after, och tänk så trist om boken hade tagit slut redan efter kapitel 3 om Benedict hittat Sophia redan hemma hos styvmodern med putstrasan i hand och gift sig med henne på fläcken? 

Titel: An Offer from a Gentleman
Serie: Bridgerton series #3
Författare: Julia Quinn
Utg år: 2001
Förlag: Avon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar