tisdag 10 mars 2015

Jakten på den perfekta luggen

Jag blev glatt överraskad över alla fina och roliga illustrationer i den här boken, och det är ju författaren Petrus Dahlin själv som har gjort dem! Och de är inte bara roliga illustrationer som passar fint till berättelsen - nej, en hel del av dem är dessutom en viktig del av berättelsen också.

Det är nämligen så att huvudpersonen Max är strulig på många sätt. (och det är därför han och hans familj har flyttat en hel del genom åren, för att ständigt "börja om på nytt" när Max återigen har testat att göra saker först och tänkt efter sedan. Som det här med att spränga den förra skolans avlopp...inte någon bra idé. Alls.) Men en grej är han riktigt duktig på, och det är att teckna. Så hans plan för att komma in i nya klassen och bli någon att räkna med på nya skolan är (förutom det där med att få till den perfekta luggen)(och heja! vilken perfekt titel på bok det där är!) är att först teckna karikatyrer på alla lärare för att så småningom visa dem för andra och få cred för det.

Jodå. Det går egentligen hur bra som helst, det där. Den lärare som är mycket roligare än alla andra att rita av är matteläraren Henry, som har en näsa som nog är rätt stor och dessutom med en skåra i. Jag kan inte riktigt föreställa mig hur den egentligen ser ut, eftersom Max bilder redan från början ballar ur med en näsa som är gigantisk och formad som en rumpa, eller som något ännu värre. Lånar in en bild från boken:


Max bänkkamrat Frida får se bilden och håller på att dö av skratt. Sedan kräver hon att Max gör fler och fler bilder av matte-Henry, och det gör han, tills det hela går tämligen överstyr.

Roligt, alltså. Och då har jag ändå inte berättat om flyktmoppen, som ska användas för att ta Max ifrån denna eländiga skånska byhåla mitt ute på landet där det helt enkelt är omöjligt att bo. Eller jakten på den där perfekta luggen. Han kommer på hur den ska uppnås! Fast sättet är lååååångt jobbigare än att bara använda hårfön och gelé.

Det här, hörni, är en svensk variant på Dagbok för alla mina fans. Och behovet av just sådana böcker är, som alla som jobbar med barn och böcker vet, helt bottenlöst.

Titel: Jakten på den perfekta luggen
Författare: Petrus Dahlin
Illustrationer: Petrus Dahlin
Utg år: 2015
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 10-14 år

2 kommentarer:

 1. Så himla bra! Har letat alternativ ett tag nu!

  /Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra! Jag har gjort en lista på sådana där böcker om du vill ha fler tips (finns också i högermariginalen):
   http://carolinalandin.blogspot.se/p/de-har-bockerna-ar-de-klart-popularaste.html

   Radera