söndag 1 mars 2015

Världens vinter

Här är Ken Folletts Tegelsten nr 2, alltså andra boken i trilogin Århundradet. Jag tyckte om den också, precis som jag gillade Giganternas fall som var första. Förvisso blir Follett lite övertydlig ibland när han ska beskriva vissa nyckelhändelser och tendenser, och han fortsätter med att de inte så trevliga människorna för det mesta tenderar att vara överviktiga och ha vattniga, små ögon och allt det där som otrevliga människor i böcker tenderar ha (fula mustacher är viktiga i sammanhanget). Men jag tycker mycket om att följa hans huvudpersonsfamiljers öden och äventyr och svalde de mindre grejerna jag inte tyckte så mycket om av bara farten.

Nu ska jag spoila lite här, men: det blir ett andra världskrig! Och ytterligare spoilande: huvudpersonerna är inblandade! Igen! Jo, för återigen lyckas Follett placera ut sina familjers medlemmar på de platser där det händer viktiga saker. De är bundis med Stalin och får träffa Hitler, de är med och diskuterar första utkastet för Förenta Nationerna, de sitter i en båt i hamnen när Pearl Harbour bombas, någon är med när första atombomben sprängs. Vissa händelser verkar nästan enbart hända just därför att Folletts familjers medlemmar petar här och där och sticker sina näsor i blöt. Ibland blir det nästan tramsigt - men å andra sidan har han ju hittat ett smart sätt att skildra de viktiga händelserna från första parkett, liksom.

Faktiskt hade jag väntat mig att få läsa mer stridsscener i den här. De finns, visst, men här är mer om spioneri och motståndsrörelser, och de olika ländernas inrikespolitiska händelser får också stort utrymme. Det är nog en bra sak, för annars hade detta blivit ännu en andra-världskriget-bok bland alla andra andra-världskriget-böcker.

Och så strösslas det med tidsmarkörer som kläder, musik och film - men jag gillar det! Som sagt - jag gillar hela boken för det mesta och läser den som en slags såpopera med kärlek och tragedier, samtidigt som jag får en diger dos historisk kunskap jag inte riktigt hade förut. Bra! Ska snart fortsätta med tredje delen som heter Evighetens rand och väl måste handla om kalla kriget, 50-60-70-tal och det ser jag mycket fram emot.

Titel: Världens vinter
Serie: Århundradet #2
Författare: Ken Follett
Utg år: 2012
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar