onsdag 31 oktober 2012

Trio i trubbel-serien

Trio i trubbel av Thomas Halling:
Läskigt läge
Kuslig kväll
Ryslig resa
Skola i skräck
Skuggor i skogen
Något i natten

Jag har läst två av böckerna i Thomas Hallings serie om de tre syskonen Linus, Maja och Oskar, Trio i trubbel: Läskigt läge som tillsammans med Kuslig kväll kom först, och så nu den här senaste Något i natten. Jag både tycker om och inte tycker om dem.

Det jag tycker om är formatet och texten och språket. Böckerna är tunna och har luftigt text och många korta stycken. Thomas Halling är en mästare på att skriva lättläst text som ändå inte blir torftig.

Det jag tycker mindre om är att tempot blir väl högt. Perspektivet hoppar snabbt mellan Maja, Oskar och Linus och det är nästan svårt att hänga med i vem som gör var och blir jagad av vem. Det är också lite för många hot och fiender att hålla reda på. Jag menar - med den enkla texten och korta formatet signaleras ju att den här boken ska vara lättläst, och det barn som behöver lättlästa böcker kan ha svårt att förstå riktigt vad det är som händer i boken när det blir för många snabba klipp.

Och även om böckernas text (men kanske inte handlingen) är lättläst tycker jag inte att Trio i trubbel ska läsas av de yngre barnen. Halling tar nämligen ut svängarna och skräms riktigt ordentligt, med stor fantasi.
I Läskigt läge cyklar barnen hem från en sommardag på stranden och tar olovandes vägen om ett gammalt öde slott i skogen där det sägs spöka. Och det gör det ju förstås. Faktiskt är barnens egna föräldrar inblandade och står för en del av spökerierna - de som ska stå för tryggheten...
I Något i natten skräms inte föräldrarna men är i stället helt frånvarande så att barnen får rädda sig från hemskheterna själva. De traskar iväg till en kyrkogård mitt i natten för att de har sett en mystisk gravsten där på dagen och hört om att det ska pågå oroligheter där den senaste tiden. Här blir ett kaos av spökande präster, en varulv, vålnader och elaka människor som alla har en egen agenda för att ta kål på Linus, Maja eller Oskar.

De lite större barnen, från kanske tio år, verkar dock tycka att Hallings hemskheter är alldeles förträffliga. Trio i trubbel-böckerna lånas väldigt mycket på vårt bibliotek, dock inte av dem som vill ha lättläst utan mer av duktiga läsare som hänger med i den halsbrytande handlingen och som tycker om att bli skrämda ordentligt.

För vem? 10 - 14 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar