tisdag 9 oktober 2012

Tror du på spöken?

Tror du på spöken? av Daniel Zimakoff

Detta är en mycket lättläst bok fast det är en Hcg (mellanåldersbok). Det är korta meningar, kanske 15-20 rader på varje sida. Många illustrationer i färg och med lite serietidningskänsla. En perfekt bok att sätta i händerna på de där eleverna som haft det motigt med läsningen men som ändå inte längre vill gå och leta efter böcker i börja-läsa-hyllan.

Oskar är med sin familj och sin bästa kompis Emil på semester, med husvagn på en campingplats precis intill ett slott (och uppenbarligen vid havet eftersom killarna på dagen badar och fångar krabbor). Tjejen i campingkiosken (som konstigt nog ligger inne på slottet) berättar för killarna att det spökar i slottet när det är fullmåne. Då går det tydligen omkring en spökflicka som ylar och gråter. Hon dog för länge sedan genom att trilla ut genom slottstornets fönster. Det märkliga är att tjejen (spökflickan alltså) tydligen är väldigt förtjust i äppelpaj och om man ger henne lite äppelpaj så slutar hon spöka. Säger (tonårs)tjejen i campingkiosken med ett mycket tydligt men outtalat "törs ni....?". Nästa natt är det fullmåne och givetvis drar killarna till slottet när det blivit mörkt. En liten skål med äppelpaj har de med sig också.

Jag gillar den här boken som trots det korta och lättlästa formatet får till en bra och spännande story. Zimakoff har även skrivit Tror du på ufon? som också handlar om Emil och Oskar när de sover i husvagnen och det på natten landar ett ufo precis utanför. (se här vad jag skrev om den) Precis som i den boken så är slutet i den här lite öppet. Vad är det egentligen killarna får vara med om? Har de träffat ett spöke eller inte? Det är nämligen inte helt självklart.

För vem? 9 - 14 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar