torsdag 29 november 2012

Tröja nummer 7

Tröja nummer 7 av Alan Gibbons

Det här är en bok som vi köpte in till vårt bibliotek i våras någongång, mest för att det verkade vara en lättläst bok om fotboll och det är alltid efterfrågat hos oss.

Den har i princip varit utlånad sedan dess, och nu har vi köpt fler av den (och även originalet på engelska). Alla lånas. Nu ville jag veta varför och nappade därför tag i den när den kom in igår. Den gick snabbt och lätt att läsa.

Jimmy, som är fjorton år, berättar om sitt fotbollsliv med tillbakablickar till olika situationer. Han har väl i princip alltid spelat fotboll, sedan han lärde sig gå eller så. Och Manchester United har varit hans favoritlag så länge han kan minnas (och förmodligen längre än så eftersom både mamma och pappa är hängivna United-fans). När Jimmy var nio år kom en talangscout från Manchester United till hans vanliga träning med North Park Juniors. Efter det fick han börja spela med Uniteds fotbollsakademi (och man får läsa om att alla större klubbar har en sådan akademi där yngre talanger lärs upp). För det mesta går det bra och han är ovanligt duktig på att spela fotboll. Men ibland funkar det inte riktigt - det kan vara sånt som att tappa humöret, eller att vara självisk, eller att ge upp om matchen verkar gå dåligt. Då brukar Jimmy prata med sina idoler - de som har spelat i Manchester United och haft tröjnummer 7. George Best, Eric Cantona, David Beckham med flera. Ja, han pratar inte med dem på riktigt förstås, utan det är som att han har dem framför sig och så ger de honom de rätta svaren på hans problem (spela för laget, ge inte upp, håll dig kall och andra Kloka Klyschor). Sen löser sig problemen och Jimmy gör ett par mål till och vinner matchen ifråga. Efter varje "problem" och samtal med någon nummer 7-tröje-spelare så kommer det ett litet faktaavsnitt om just den spelaren. Så småningom får vi i nutid följa med fjortonårige Jimmy (som givetvis spelar i tröja nummer 7) till en viktig cup som spelas i Tyskland och läsa om matcherna där.

Ja, visst handlar det om fotboll. Sida upp och sida ner. Men det är inte bara det som lockar läsarna tror jag. Det är lättläst utan att vara fånigt och knattefotbollsaktigt. Bara det att det handlar om en fjortonåring - som spelar med Manchester United, dessutom. Inget sjuåringstrams i Knäckebröhult. Och han lyckas! Det är en framgångssaga, men ändå en realistisk framgångssaga. Jimmy tränar enormt mycket. Fyra dagar i veckan och så matcherna på det. Men det funkar - han blir bättre och bättre och framtiden ser faktiskt ljus ut. Det är också mycket fakta om de berömda Manchester United-spelarna, och så många illustrationer där de är med och står och pratar med Jimmy.

Jag spelar inte fotboll, ser aldrig på fotboll och är inte ett dugg intresserad - men jag roades av den här boken och gillade att läsa om de riktiga spelarna. Jag förstår också att alla match- och träningsbeskrivningar med många fotbollstermer gör det hela ännu bättre för de insatta. Det här är inte en bok om vänskap och vanligt liv förklädd till fotbollsbok. Det här är en Riktig Fotbollsbok, där fotbollsspelandet står i centrum helt enkelt. Samtidigt som det är lättläst. Jag förstår att den lånas mycket.

För vem? 8 - 16 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar