måndag 15 april 2013

Lost in a Good Book


Lost in a Good Book av Jasper Fforde

Den här boken är en fortsättning på Var är Jane Eyre? (läs här vad jag skrev om den). Det är svårt att skriva om den här boken utan att avslöja för mycket om förra boken, så spoilervarning utfärdas.

Att läsa om Thursday Next som huvudpersonen heter är fortfarande något helt galet. Även när jag läste den här boken fick jag snabbt släppa alla tankar på normaliteter, förnuftigheter och naturlagar och sånt. Allt kan hända, och allt exprimenteras med. (någon gång på de första sidorna förekommer helt plötsligt en fotnot i texten. Kollar man i sidfoten på fotnoten så står det ungefär "Hallå? Thursday Next?" Det är någon som pratar med Thursday - via fotnoter i bokens text! Det återkommer flera gånger och man får förklaringen rätt snabbt.) Tidsresor förekommer, parallella världar finns, utdöda djur har genom genmanipulation återuppstått. (Till exempel är det ett stort folknöje att åka och titta på den årliga mammutvandringen när alla mammutar flyttar söderut till vinterns boplats eller norrut till sommarens. De följer nämligen alltid samma resväg, och en av mammutflockarnas resväg går rätt igenom en stad, där kaos alltså uppstår två gånger om året. Det är det man åker för att titta på...)

Det jag också snabbt kunde glömma var att följa någon spännande handling. Det finns en handling, men den håller bara löst samman en massa galna saker som händer, och det är galenheten och omöjligheterna som tar över. När boken är färdigläst har jag svårt att minnas vad den handlade om, men jag kan lätt räkna upp ett antal saker som jag älskade att läsa om för humorn och smartheten. Fast jag kan nog nästan tycka nu efteråt att det känns lite som att äta för mycket godis - det blir för mycket av det goda. Det blir så mycket galenskaper att det blir lätt överlastat och jag tappade tråden lite för många gånger, la ner boken för att läsa i andra böcker och sedan återkomma.

Det som händer är i princip det att Thursday numera är lyckligt gift med Landen, och dessutom är gravid. Jobbet går bra men det är lite för mycket PR-jobb bara - sedan Jane Eyre-affären har Thursday blivit en kändis och får göra massor av intervjuer, vara med i TV-program och gå med på diverse jippon. Hon är less på det. (och man förstår varför - man får läsa om när hon ska vara med i en pratshow på TV. Med i TV-studion sitter representanter från hemliga polisen och också från det mäktiga företaget Goliath, och de förbjuder Thursday under intervjuns gång att säga nästan någonting om det hon varit med om för det är "hemligt". Nya tagningar får göras hela tiden, programledaren håller på att bli tokig och det hela slutar med att Thursday bara sitter och berättar om sitt husdjur och ingenting om Jane Eyre-affären) Skurkarna från förra boken - Acheron Hades och Jack Schitt - är oskadliggjorda. Hades är död och Schitt sitter fången i Edgar Allan Poes The Raven (ja, i dikten alltså. Läs mitt förra inlägg - inte för att det blir lättare att förstå för det).
När nu Thursday en eftermiddag kommer hem från jobbet så är inte Landen hemma. Han är väck - och då menar jag verkligen väck. Han har försvunnit helt och hållet - ingen minns honom och Thursday bor inte ens i det huset hon bodde i när hon gick till jobbet. Någon har nämligen ändrat på historien och raderat Landen. Denne någon vill att Thursday ska rädda den där Jack Schitt ur The Raven för att hon ska få Landen tillbaka. För att göra det måste hon lära sig att ta sig in i böcker. Och det är ju väldigt fascinerande att läsa om för en bokälskare som jag (till exempel besöker Thursday Förnuft och känsla av Austen). Bokresandets ädla konst är inte lätt, men hon får en lärare: Miss Havisham från Dickens Great Expectations. (som för övrigt visar sig vara fullständigt vårdslös när hon kör bil)

Som sagt - handlingen försvinner bland alla galenskaper, så att det är galenskaperna man minns. Ett bra exempel är när Thursday är kallad till rättegång - och denna rättegång utspelar sig i Processen av Kafka. Samma mardrömslika stämning och omöjliga rättegångsprocedur, herr K har målet precis före Thursday och domaren och rättsmänniskorna är de samma som i Processen.

Jag ska nog läsa fler böcker om Thursday Next, men det får dröja ett bra tag innan jag tar tag i nästa. Måste liksom smälta allt godis först.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar