fredag 12 april 2013

Bokbloggsjerka 12-15 april

Äntligen fredag! Och jerka hos Annika! Den här veckan frågar hon efter

Kan du ge tips på en bok som man absolut inte kan lägga ifrån sig? Om du kan får du gärna ge förslag på en bok inom så många genrer som möjligt, men det är absolut inte ett krav för att vara med i jerkan. Förslag på en bok är lika välkommet som förslag på tio!

Och det finns väl egentligen hur många böcker som helst som jag genom åren inte kunnat slita mig ifrån. Men för att inte göra någon slags långrandig självbiografisk roman här om Böcker Jag Läst Genom Historien (jag började inte ens föra läsdagbok förrän jag var över 40...) så gör jag det så enkelt för mig som möjligt. Jag skriver helt enkelt upp de första fyra titlarna som poppade upp i huvudet. Sen kommer jag säkert att tugga i skrivbordskanten av frustration över alla de titlar jag därför glömde bort som jag också sträckläste. Sträckläsning och totalt uppgående i böcker är liksom the soundtrack of my life.

Here goes:

Hungerspelen av Suzanne Collins. Den gick helt enkelt inte att lägga ifrån sig. Andra boken i serien var också bra men inte en lika stor käftsmäll. Tredje boken blev jag nästan besviken på även om den fortfarande är läsvärd. Genre? Tja, ungdomsbok/dystopi/thriller kanske?

Serien The Wheel of Time av Robert Jordan. När jag läste den första gången på 90-talet så minns jag särskilt när jag läste bok fyra till sex i serien. Det var de engelska utgåvorna (jag kunde inte förmå mig att vänta på översättningen), tjocka pocket, och jag bar dem med mig precis överallt. Även på jobbet, för det finns ju kafferaster och sånt som absolut måste utnyttjas för Tokläsande Av Bra Bok. Jag läser ju om serien nu (läs här) och den är fortfarande bra men jag bär inte med mig böckerna i handväskan den här gången. Genre? Fantasy. Så mycket fantasy det kan bli ungefär.

Berlinerpopplarna av Anne B. Ragde (+ Eremitkräftorna + Vila på gröna ängar). Jag älskade verkligen den här trilogin. Aldrig hade jag kunnat tänka mig att jag skulle tycka om att läsa om en grisbondes vardag, eller vad en begravningsentreprenör har för sig på jobbet. Men det gjorde jag. Tjoff, tjoff, tjoff så var böckerna färdiglästa. Genre? Ummm....relationsroman kanske?

Dagen efter av Lionel Shriver. Den här läste jag för något år sen, och jag blir fortfarande glad när jag tänker på den. Den går inte att släppa, eftersom man måste läsa om det som händer först om huvudpersonen väljer att lämna sitt nuvarande förhållande, och sedan om samma händelse om hon väljer att stanna kvar i förhållandet. Man får läsa om två parallella och möjliga utvecklingar i en persons liv beroende på ett avgörande beslut hon tar i bokens början. Och det är så rysansvärt bra! Här kan du läsa mer vad jag skrev om den. Genre? Relationsroman låter bra för den här också. Finns det ens något som heter det som genre? Annars får jag kalla den kärleksroman men det täcker innehållet så dåligt.

Nu ska jag jerka runt och se vilka böcker jag har glömt att ta med...

21 kommentarer:

 1. Hungerspelen och The wheel of time kan jag absolut hålla med om! =) (De andra har jag inte läst.) The wheel of time har jag dock inte avslutat ännu utan har bara kommit till bok fem...vet inte vad som hände, men det kanske är dags att ta tag i dem igen. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. O ja, ta tag i WOT igen, det är den värd!

   Radera
 2. Jag älskade Hungerspelstriologin, särskilt första boken var riktigt, riktigt bra. Nu ser jag fram emot andra filmen som kommer i november, om jag inte minns fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte koll på när den kommer - men när den kommer ska jag se den i alla fall. Tillsammans med min dotter som också älskade Hungerspelen-böckerna.

   Radera
 3. Jag skrev bara en bok, men hade jag skrivit två hade jag skrivit Hungerspelen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kommer nog med på många listor - sträckläsningarnas sträckläsningsbok...

   Radera
 4. Hungerspelen hade jag också svårt att slita mig från har jag för mig. Läste så snabbt att den knappt fastnade tror jag ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lite problem att komma ihåg precis alla detaljer. Min dotter läste dem precis och hon tycker jag har dålig koll som inte kommer ihåg alla bipersoner.

   Radera
 5. Dagen efter står här och väntar på mig:-) Men Hungerspelen funkade inte alls för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha en bra Dagen Efter-läsning! Den är förstås väldig olika Hungerspelen så hoppas den funkar för dig också.

   Radera
 6. Hungerspelen tyckte jag var bra men resten tar jag med mig som boktips. Tack.
  Mia

  SvaraRadera
 7. Anne B Ragde är jag riktigt nyfiken på, hon finns på min extremt långa nyfiken-på lista :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är den där nyfiken-på-listan jag nu börjar tro att jag kan beta av när jag går i pension nångång i framtiden.

   Radera
 8. Hungerspelen står och väntar i min hylla på att bli läst :)

  SvaraRadera
 9. Hungerspelen har jag i bokhyllan och den skall läsas framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyckliga du som har den framför dig!

   Radera
 10. Hungerspelen är några av mina favoritböcker. Speciellt första boken, håller med om att den tredje inte är lika bra som de första två.
  Weel of time läste jag när jag var yngre och de första böckerna var väldigt bra. Men jag läste dem på svenska och gav upp serien efter 14-15 boken, då var det inget bra längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kom aldrig till de senare böckerna. Hoppas att jag tycker de är bra hela vägen nu när jag läser om dem.

   Radera
 11. Har funderat på att läsa den första, mannen älskar den andra, syrran är manisk över den tredje, men den fjärde hade jag inte hört talas om förr, den låter riktigt spännande!

  SvaraRadera
 12. Låter som en trevlig familj, det där!!

  SvaraRadera