onsdag 28 maj 2014

Spejaren och lärlingen lär skandierna att slåss

Jag och barnen fortsätter att ha högläsning av serien Spejarens lärling. Nu har vi läst fyra böcker, och pausar ett tag för att läsa något helt annat. Eller, faktiskt, jag ville pausa ett tag för jag kände mig rätt matt av spejarnas otroliga listighet och präktighet och duktighet. Men enligt barnen fortsätter vi definitivt med serien senare.

Slaget om Skandia tar vid precis där förra boken, Krigarkungens sal, slutade. Alltså är Will, Halt, Horace och Evanlyn kvar i Skandia. Men nu är Will och Evanlyn inte slavar längre. I stället blir alla araluaner och skandier kompisar och snälla mot varandra, och gör gemensam sak mot det folk som nu övertar skandiernas forna roll som elaka baddies: temujaierna. Temujaierna kommer någonstans österifrån och tänker sig skövla, erövra, kriga och förstöra lite i allmänhet så där, men troligen är deras långsiktiga plan att erövra Skandia för att därifrån medelst skepp kunna erövra Araluen eftersom Araluen ju måste vara alla erövringstågs största mål. Det är ju därifrån Will och Halt kommer.

Skandierna brukar vanligen lägga upp alla krig och slag på det här sättet: vråla och rusa framåt och hugga vilt med sin yxa. Det sättet fungerar inte mot temujaier, förklarar Halt pedagogiskt för dem eftersom han känner till temujaier och deras krigstaktiker. (också. Han känner till det mesta.) Om nu skandierna lovar att vara snälla i framtiden och inte anfalla Araluen fler gånger och inte tjura för att Will och Evanlyn blir frigivna så kan Halt tänka sig att berätta för skandierna hur de ska försvara sig när temujaierna anfaller. På så vis kommer de säkert att klara sig bra - även om temujaiernas antal överstiger skandiernas med ungefär tio mot en.

Så, ja. Det är det han gör, boken igenom. Hjälper skandierna mot temujaierna. Will också - han lär dem skjuta med pilbåge. Skandierna grymtar och morrar lite på skandiers vis, svingar sina yxor men gör faktiskt som Halt säger. Och så blir det hela väldigt bra så småningom.

Alltså, paus nu. I nästa bok kommer historien att ha hoppat ett antal år framåt, och Will kommer att vara en fullärd spejare på väg mot nya äventyr. Men efter sommaren för oss, kanske?

Titel: Slaget om Skandia
Serie: Spejarens lärling, bok 4
Författare: John Flanagan
Orginaltitel: Ranger's Apprentice 4 - Oakleaf Bearers
Översättning: Ingmar Wennerberg
Utg år: 2008
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-14 år 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar