tisdag 20 maj 2014

Om det här med läsplattor

Inspirerad av förra veckans bokbloggsjerka har jag nu blivit helt sugen på att äntligen ge mig in i e-boksläsandet. I kommentarerna till det inlägget fick jag några tips, och jag har läst vidare på nätet. Det känns som att den senaste Sony Reader (PRS T2) skulle vara det bästa valet av de modeller som finns nu. Inte är den särskilt dyr heller - bara ca 900:- på Webbhallen.

Men jag funderade vidare vad jag vill ha en läsplatta till. Böckerna jag läser för jobbets skull - barn- och ungdomsböcker - vill jag inte ha på läsplatta. De köper jag i fysisk form till skolbiblioteket, ska låna ut och bokprata om och behöver helt enkelt ha som vanliga böcker. Inte heller vill jag köpa svenska vuxenromaner som e-böcker när jag nu så enkelt lånar hem dem från jobbet. På E-lib, bibliotekets lånetjänst för e-böcker, hittar jag inte mycket jag vill ha, så att låna e-böcker är inte heller min grej.

Jag vill i stället använda läsplattan till att magiskt förvandla de tjocka fantasyromaner jag läser på engelska till något jag kan stoppa i väskan, eller ta med på resor. Och de romanerna finns inte som e-böcker hos de svenska e-bokhandlarna (vad jag kan se) - bara hos Amazon.

Så nu blir det nog ändå så att det blir en Kindle Paperwhite jag köper, trots att den är Amazon-låst och ingenstans rekommenderas för svenska förhållanden. Men med en Kindle kan jag välja och vraka mellan tusentals fantasytegelstenar. Verkar väldigt bra. Och billigt! Exempelvis kostar Brandon Sandersons Way of Kings bara 3,74 dollar.

Dessutom läste jag någonstans att man kan konvertera svenska e-böcker till amazonformatet (men inte tvärtom). Om jag nu ändå vill stoppa in svenska romaner i läsplattan, alltså.

Någon annan som läser på Kindle?

9 kommentarer:

 1. Jag har en Sony T2 för svenska böcker, men den platta jag läser mest på är Kindle Paperwhite. Jag älskar den! Smidigt att handla och köpet hamnar direkt i plattan. Finns en hel del klassiker gratis också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har alltså två, men läser ändå mest på Kindle? Nu känner jag mig mycket stärkt i mitt beslut :)
   Jag tror dock att risken är stor att jag köper på mig alldeles för många böcker när man väl är inne och klickar på Amazon, och att jag aldrig i livet kommer att hinna läsa ut dem alla. Men vad gör väl det?

   Radera
  2. Det gör absolut ingenting om du inte hinner ;). Jag trodde att böckerna i plattorna skulle ligga och glömmas bort, men det är de olästa i bokhyllorna som jag knappt tittar åt numera. Lycka till med köpet, och ja fodral tycker jag.

   Radera
 2. Jag har en kindle paperwhite och är jättenöjd. De böcker som lockar mig är också de där obskyra fantasyböckerna som inte översätts till svenska. För att konvertera böcker använder jag gratisprogrammet calibre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du också - vad glad jag blir! Ja, just det programmet var det jag hade läst om för att konvertera.
   Ska nu snarast beställa min Kindle. Undras bara om jag vill ha fodral också. Och i vilken färg...alla dessa beslut :)

   Radera
 3. Jag har också en kindle. Skaffade mig den i mars och är supernöjd! Trodde jag skulle sakna känslan av pappersböcker, men har faktiskt inte gjort det. Tycker att många av böckerna jag vill ha finns att låna genom elib, medan nyare utgivningar är smidiga att handla genom t.ex adlibris/mondo. Jag använder mig också av Calibre och det är busenkelt. Har även lyckats få in elib-böckerna i plattan, genom att köra dem genom ett annat litet gratisprogram, innan jag svänger in dem i Calibre. Kanske inte helt lagligt det sista (?), men vad ska man göra om det är den enda sättet som fungerar.

  Sammanfattningsvis är jag meganöjd, och har haft ett riktigt grymt läsflow sedan jag skaffade den, då det är så enkelt att alltid ha en bok med sig nu. Och läser man ut en, så har man alltid en ny lika nära till hands :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag haft min Kindle i ett antal veckor och jag är helt överlyckligt nöjd med den! Att ha alla dessa tjocka böcker i något som mest liknar en plånbok! Att kunna sitta och läsa var jag vill! Den är så bra....! Just nu ligger pappersböckerna bara och skräpar i bokhyllan, för det är alltid Kindlen jag väljer när jag läser.
   Jag har också fått in en lånebok i den. lite för att testa, också via Calibre och ett tilläggsprogram. Fast det var tyvärr inte gratis - jag testar gratisperioden på det bara (1 månad/2 böcker). Men om jag känner ett stort behov av att läsa fler låneböcker på Kindlen så betalar jag nog för det där programmet. Jag trodde inte att jag skulle behöva det eftersom jag lånar böcker på biblioteket där jag jobbar - men det är ju så oerhört praktiskt att ha dem i Kindlen trots allt.

   Jag ser så mycket fram emot semesterresan - att bara behöva ha en Kindle med 20-30 böcker i...i stället för en noga utvald trave med kanske 5-6 böcker max!

   Radera
  2. Härligt att du är nöjd! Och visst, man vill ju bara läsa på Kindeln hela tiden. Att släpa med sig en pocket som blir smutsig och tar plats och väger (även om inte särskilt mycket) känns lagom lockande nu! Det tillägsprogrammet jag använder kostar inget och har inga begränsningar på hur många böcker man kan ta in. Det heter ePUBeeDRMRemoval, testa det! Jag vet ej om det finns för alla operativsystem (?), sitter själv på Mac, och då funkar det toppen! Om du har PC kan du säkert googla fram motsvarande program? Lycka till och hoppas att det funkar!!

   Radera
  3. Åh, vad bra! Tack för tipset! :)

   Radera