tisdag 10 januari 2017

A Christmas Bride

Trots att jag inte på något sätt gillade den där wimpy Gerald i A Precious Jewel var jag ändå tvungen att läsa denna A Christmas Bride. Tvungen som i "måste-läsa-alla-böcker-i-en-serie-och-i-ordning-vill-inte-tänka-på-vad-det-säger-om-mig-som-person" och tvungen som i "meh!-måste-ju-veta-hur-det-går-för-alla-kärleksparen-ju!". Ni hör - helt tvingande skäl. Och de som ska bli kära i varandra i julbrudsboken är storebror till rädda-pudel-tjejen i The Famous Heroine, och styvmor till gnäll-Gerald från A Precious Jewel.

Alla ni som läst A Precious Jewel (ja, ni är så många att ni får ställa upp er i kö, börja i hörnet där tack) vet att en stor del av Geralds lidanden hade sitt ursprung i att hans styvmor (som vid det tillfället var kanske 25? och Gerald själv var sisådär 18) visade brösten för honom. Denna otänkbart syndfulla kvinna har sedan dess levt i sus och dus ute i Europa, på numera avlidna makens pengar. Hon har en "throaty voice" och som alla vet innebär det en överväldigande begivenhet på sex. Hon har dessutom generösa former, och klänningar som gärna avslöjar dessa former. Hon heter Helena, och första gången hon träffar Edgar Downes drar hon raskt hem honom till sitt sovrum och har sex med honom hela natten.

Jaha. Hoppsan. Är inte det lite....eh, vågat för en rosenkindad romance av den här typen?

Jodå. Stämningen mellan de (inte helt, de är närmare 40 bägge två) unga tu är sedan lätt pinsam.

Och som det ska vara så finns det förstås en hel del hinder för att de sedan ska förklara varandra sin djupaste och äkta kärlek på juldagen med det perfekta snöfallet och allt. Helena har ju den där visat-bröst-grejen. Edgar har ett svårt underdog-komplex att slåss med. Det är ju så att hans pappa har tjänat ihop sin egen förmögenhet på affärer. Åh, the horror! Och själv är han utbildad till advokat, och har dessutom jobbat som det ett antal år innan han nu tagit över faderns affärsimperium. Det faktum att han jobbar, att han faktiskt ägnar veckodagarna åt att gå till jobbet är direkt löjeväckande i de fina salongerna i London där hans far tycker att han nu bör ta sig en fru. Han har välsittande kläder, rätt språk och uppför sig som han ska - men han kan aldrig bli helt rätt och aldrig En Av Dem. Det är jobbigt för honom.

Nå - pappsen har dock beordrat honom att hemföra en fru med någon slags adelstitel och gifta sig med henne helst före jul. Blir pappsen glad när Edgar kommer dragandes med en medelålders änka med throaty voice och urringade klänningar? Va?

Detta är inte heller en av Baloghs bättre - men avgjort mycket bättre än A Precious Jewel.


Titel: A Christmas Bride
Författare: Mary Balogh
Utg år: 1997, nyutg 2012
Förlag: Dell
Köp den till exempel här eller här

Så här såg Signet-utgåvan från 1997 ut. Mer julig... !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar