onsdag 11 januari 2017

Witch's Pyre

Hur onöjd jag än var med andra boken i Worldwalker Trilogy, Fire Walker, var ändå trilogin av den arten att den var tvungen att läsas slut pga måste veta hur det går med allting. Så det gjorde jag.

Och, ja. Angelini fick ihop det hela till ett rätt tillfredsställande slut, det tycker jag nog. Och Witch's Pyre var bättre än Fire Walker. Ännu kvarstår ganska mycket hanterande-av-Lily-som-praktisk-pryl-som-måste-beskyddas men hon återtog en hel del av initiativet hon hade i första boken.

Det jag gillar är att jag dels får reda på hur monstren woven kom till och hur de funkar, dels att de får en stor och viktig roll i hur det hela slutar. Jag gillar också att läsa om de olika versionerna av Lily, hur hon är lik sig själv men ändå inte beroende på vilken värld hon kommer ifrån. (ja, det verkar trassligt men ger sig när man läser trilogin...)

Dock är det trots att hela boken är actionfylld ganska segt att läsa. En del av det beror på allt detta uppräknande av var alla personer befinner sig och vad de gör, som oftast inte alls är viktigt för berättandet utan mest känns som ett märkligt tvångsredovisande. Ungefär att "Lily och Rowan gick iväg för att prata med Toshi. Tristan och Una gick för att äta medan Caleb och Breakfast satte sig för att laga ryggsäckarna." Jag är så helt ointresserad av allt detta och det stoppar upp läsningen gång på gång.

En annan grej jag inte gillar (som jag för övrigt känner igen från Nemesis, avslutande boken i Angelinis Starcrossedtrilogi) är hur huvudpersonen blir alltför allsmäktig. Visst, hon ska utvecklas och bli starkare i sin magi - men det blir lite overkill när hon kan teleportera hela arméer och ge övermänsklig styrka åt tusentals soldater åt gången.

Och det här med att hämta styrka genom att bli bränd på bål? Jag vet att det är bärande för hela storyn, men jag gillar det verkligen inte. Avskyr det, faktiskt. Kunde hon inte bara stå bredvid brasan och nöja sig med det? Gah!

Så, OK. Men inte mer.


Titel: Witch's Pyre
Serie: Worldwalker Trilogy #3
Författare: Josephine Angelini
Utg år: 2016
Förlag: Feiwel and Friends
Köp den till exempel här eller här

3 kommentarer:

 1. Men alltså, har hon utvecklats nåt från Starcrossed-trilogin? Det verkar inte riktigt så om man läser recensionen. Det där med att problemlösa genom att göra protagonisten ännu starkare med nya superkrafter gjorde hon ju redan i Starcrossed-böckerna och det var en av anledningarna till att jag tyckte serien var kopiöst usel. (En annan var ju hela "hon-är-supermodellsnygg-men-ingen-ser-det-för-hon-har-polotröja-och-tittar-i-marken"-grejen som var så in i helvete dålig men det hör ju inte hit.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde det i första boken men får nog besviket svara: nej. Framförallt för det här att hur stark och mäktig hon än är måste hon Beskyddas. Hur jag avskyr detta Beskyddande!
   Och besviken är jag också på att hon har en intressant idé om olika världar som hänger ihop - men inte gör mer av det utan mest håller sig till en värld som ska räddas.

   Radera
  2. Och med "hon" menar jag först huvudpersonen och sedan författaren... om det blev lite lätt oklart :)

   Radera