torsdag 14 december 2017

Is

Äntligen läste jag den här boken, som jag ända sedan den kom ut 2012 fått rekommenderad av mig ett antal gånger av låntagare som lämnat tillbaka den till biblioteket där jag jobbat med ett "den här var riktigt, riktigt bra!". Jag har tänkt läsa den så många gånger, men så tvekat inför upplägget: prästfamilj flyttar till åländsk ö, och så, ja, så är det lite om deras liv, och om familjerna som bor där, vad de gör på dagarna, liv, död, lycka sorg och så där. Är det rafflande nog för en sådan som jag som kräver verklighetsflykt, svärd och magi, eller åtminstone rika, ogifta hertigar i 1800-talsromance för att riktigt försjunka i en bok?

Svaret är: ja. Nu är jag en av dem: "Det här är en riktigt, riktigt bra bok!" Den här boken rymmer stora, allvarliga ting, visst. Liv och död och gudstro och familj och studier och karriär och bygemenskap/byfiendeskap, världen efter kriget, biskopar och döda sjömän. Men - den fångar allt det där stora i de små, små vardagsdetaljerna. Och jag fullständigt älskar hur Ulla-Lena Lundberg fångar alla dem. Hon kan få mig att känna igen mitt liv - fast den här boken utspelar sig i den åländska ytterskärgården på slutet av 1940-talet...! Jo, för jag kan känna igen mig så väldigt väl i hur pastorskan Mona tänker kring allt som måste hinnas och om människorna omkring sig. Hon är taggig och kärleksfull samtidigt och så väldigt mänsklig, komplex och intressant. Och hennes man, pastor Petter, som tar sig an den lilla församlingen som sjunger så fint i kyrkan, han som försöker medla i de decenniegamla striderna mellan olika parter i kyrkofullmäktige, han som vill studera botanik och som inte hinner skriva predikan pga nattning av barn och samtal med församlingsmedlemmar i tid och otid... honom älskar jag också att läsa om.

Så: intressanta karaktärer, även de omkring pastorsfamiljen. Men det är ändå hur livet och döden och allt det där skildras i detaljerna som är de som gör den här boken så väldigt bra. Tänk att det kan fånga en så att läsa om kokt gädda, högmässans upplägg, juvervård vid mjölkning, kalasförberedelser och irritationen hos ett ungt par som inte får tiden att räcka till för sex och fortplantning...

Nu har jag gjort det igen. Skrivit ett helt blogginlägg om en bok utan att berätta dess handling. Vad handlar Is om? Jo. Det är ju det där jag nämnde i inledningen: en präst, hans fru och lilla dotter anländer till en ö långt ute i Ålands skärgård. Där ska de leva sitt liv. Och så gör de det. Lär känna folket där ute, kämpar sig igenom vintrar, slåtter, jobbiga släktingar, prästkarriär och städning och segling. Det är ungefär det hela. Fast det här: den här boken är inte en bok. Den är ett stycke liv.

Titel: Is
Författare: Ulla-Lena Lundberg
Utg år: 2012
Förlag: Albert Bonniers förlag
Köp den till exempel här eller här (verkar bara finns kvar som e-bok, men finns annars att låna på biblioteken)

6 kommentarer: