torsdag 21 juni 2018

Tales from the Kingdoms

I Tales from the Kingdoms återberättar Sarah Pinborough tre klassiska sagor på sitt alldeles egna sätt. I den första, Poison som alltså är Snövit, var jag först lite avvaktande och tyckte att det mest var en kul variant på Snövitsagan fast med sex och mänsklighet också. Men sedan lade Pinborough till en ganska rejäl twist på det hela (som jag såklart inte kan avslöja), avslutade Snövitsagan ganska abrupt och kastade mig in i Charm som är Askungen. Och nu började jag ana att de tre separata sagorna/delarna i boken hängde ihop. "The Kingdoms" är små och ligger i samma värld, centrerade runt ett stort berg, och kungarna i rikena krigar alltid med varandra för det är sånt som kungar tycker om att göra som tidsfördriv, liksom. Och prinsar ska skickas ut på lite lagom stora äventyr innan de gifter sig och blir kungar de med. Det är de där äventyren som är de klassiska sagorna, och det görs en hel del referenser till mängder av sagor, och det är väldigt kul att läsa.

Sedan avslutades Askungesagan i en ännu större twist som jag fullständigt älskade, och som alltså hängde ihop med Snövitsagan, innan vi i Beauty (som är Törnrosa) backar tillbaka i tiden och får veta vad den rosenkindade prinsen i Snövit hittade på innan han stöter på sörjande dvärgar kring en glaskista med en sovande eller möjligen död prinsessa i. Han har ju varit ute på sitt egna coming-of-age-äventyr, och i det alltså hanterat den där ogenomträngliga häcken med det sovande kungariket bakom.

Men inget eller ingen är alltså som man tror att det eller de ska vara. Den där prinsen är... ja, en bortskämd slashas som blir insta-kär i ungefär allt som rör sig. Ibland eftersom han blir förtrollad till att göra det, ibland för att han är full och kåt, och ibland eftersom han blir tillsagd att göra det. Han behöver en fast hand i tillvaron (läs barnvakt) och reser alltså inte utan sällskap. Nog sagt om det.

Men vi har inte bara principlösa prinsar här - vi har skönsjungande dvärgar (som vid ett tillfälle gör mänsklig-pyramid-grejen med tre pers ovanpå varandra iförda en lång rock, ni vet: direkt taget från disneyfilmens kändaste scen...), vi har en prinsessa som gillar att se på när andra har sex, vi får läsa om problematiken med att rida i vanlig sadel fast i klänning och hårt åtsnört livstycke, vi får en hel del fan-girlande (ni vet det där "vad-är-väl-en-bal-på-slottet-suckandet, fast på helt nya nivåer) och så får vi veta vad man kan hitta på om man är ensam vaken i ett kungarike där alla andra har sovit i typ hundra år.

Och så får vi alltså gästspel från en mängd andra sagor utöver de tre "huvud"-sagorna: häxan i Hans och Greta, Rapunzel, Rumplestiltskin, Skönheten och odjuret, Rödluvan (och most definitely vargen också), och till och med Aladdin från Tusen och en natt gör ett kort inhopp. Han är sur och har ett tråkigt jobb, men han är helt enkelt tvungen att göra som hans ägare säger åt honom.

Är du minsta intresserad av folksagor får du inte missa den här boken!


Titel: Tales from the Kingdoms
Författare: Sarah Pinborough
Utg år: 2016
Förlag: Gollancz
Köp den till exempel här eller här

4 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Har genast satt upp mig på reservationskö!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt att jag inte svarat, haft problem med att kommentarer plötsligt slutade mail-aviseras...
   Men hoppas du gillar den när du får (kanske redan har fått) den!

   Radera
 2. Tyckte jättemycket om de här, speciellt när allt knyts ihop i tredje delen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt att jag inte svarat, haft problem med att kommentarer plötsligt slutade mail-aviseras...
   Ja, precis så, det var när jag insåg att berättelserna skulle hänga ihop jag verkligen började gilla boken!

   Radera