söndag 31 mars 2019

King of Scars

Ny bok från Leigh Bardugo! Jag kastade mig snabbt över den och trodde att det var något helt nytt, men det är det alltså inte. Ny serie (eller duologi), ja, men fortfarande i Bardugos Grisha-universum och en fortsättning på både Grisha-trilogin och Six of Crows-duologin.

Och här får det bli en spoilervarning - läs inte vidare om du ännu inte har (och tänker) läsa Grisha-trilogin och Six of Crows-duologin.

King of Scars är Nikolai Lantsov, numera kung Nikolai. I tredje Grishaboken lyckades the Darkling med det elaka konststycket att förvandla Nikolai till ett monster, som flög iväg, och allt verkade ganska kört (och trist eftersom Nikolai var en av mina favoritkaraktärer). Men nejdå, Nikolai verkade kunna hantera sin egen monstrighet, och i slutstriden mot the Darkling kom han (med en hel monster-posse med sig om jag inte minns fel...?) och slogs på Alinas och ljusets sida, och när sedan allt var avslutat, de goda hade vunnit, ljuset övervunnit mörkret och allt det där så blev Nikolai åter förvandlad till människa, och dessutom kung.

Men grejen är att monstret fortfarande bor kvar inuti honom, och vissa nätter bryter det ut igen, och Nikolai-monstret flyger ut och jagar byten. Han får kedjas fast vid sin säng, och ges starka sömndrycker, men det är inte alltid det hjälper. Situationen börjar bli ohållbar, för det är ju inte helt OK att ha en kung som om nätterna ger sig ut för att äta upp sina undersåtar.

Så ena delen av boken handlar alltså om Nikolai, och hans bokstavliga kamp mot sin inre demon, och jag gillar den rätt bra mest pga att jag tycker så mycket om Nikolai själv, hans humor och dialog. Fast jag har rätt svårt att svälja hela grejen med demonbekämpandet när Nikolai & Co förflyttas till en annan dimension (som jag inte säger mer om här).

Six of Crows, då, varför är detta en fortsättning på den? Jo, det är den andra delen på boken: vi får i ungefär vartannat kapitel läsa om Nina, som uppe i norr räddar grishor undan förföljelser och utrotning. Hon sörjer Mattias, och drar fortfarande runt på hans kropp i väntan på perfekta platsen att begrava den på. Nina och hennes grisha-kompisar stöter på ett slags fort slash fabrik slash experimentstation där de upptäcker ett stort antal grishakvinnor som utsätts (och har utsatts) för fruktansvärda saker, och måste dra igång Jättestora Räddningsaktionen. Det är berömvärt. Mitt problem är att jag inte kan få ihop Ninas story med Nikolais story - det är som två olika böcker med ett gemensamt omslag, växlande i vartannat kapitel. Jag väntar och väntar på att de ska knytas ihop, men det sker inte med mer än att rapporter skickas och jag begriper faktiskt inte varför Nina behöver vara med i den här boken.

Så: jag gillar Nikolai, men jag tycker hans story blir rätt seg, och jag gillar egentligen Nina och hennes äventyr (som är mer av samma sort som det som hände i Six of Crows-duologin), men hela boken blir en mix som blir konstig, och med ganska många stillastående partier. Jag vet inte om jag kommer att läsa vidare i bok två - det här slutet är en cliffhanger, men jag blev duktigt förbannad när jag läste det (och nej, får inte avslöja varför).

Titel: King of Scars
Serie: Nikolai #1
Författare: Leigh Bardugo
Utg år: 2019
Förlag: Imprint
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar