onsdag 3 april 2019

Kärleksdrycken

Poppy och Joy är bästisar, hänger jämt i skolan och på sina särskilda platser (till exempel ett tak, fast man måste smita förbi vaktmästaren för att komma upp dit). Poppy brukar bli kär i olika killar, men inte Joy, och i vilket fall som helst så är det "sisters before misters" som gäller för deras vänskap. Eller... ja, i alla fall tills Luke börjar i deras klass. För när han gör det blir både Poppy och Joy omgående kära i honom, båda två. Och Poppy fattar absolut ingenting när det är Joy som blir ihop med honom. Det är ju helt fel, ju! Och klart att Poppy blir arg, särskilt när Joy har mage att dra med Luke till deras, alltså Poppys och Joys, ställen, som till exempel det där taket. "Sisters before misters" är bara trams.

Det är när Poppy går runt på en kyrkogård ("jag kan väl lika gärna hänga på kyrkogården som någon annanstans. Det passar dessutom bra, eftersom mitt liv typ är lika över som det är för de som ligger där.") som hon stöter ihop med en gammal tant. Tanten berättar att hon också varit olyckligt kär, men att hon under många år utvecklat en kärleksdryck som kan få den man älskar kär i sig. (tyvärr hann hon inte testa den på sin utvalde, så han ligger under en av gravstenarna) Poppy får med sig kärleksdrycken, och lyckas med lite list att tuta i Luke av den. Snart står han med tom blick mitt i natten och ylar kärleksballader nedanför Poppys fönster... men känns det som riktig, äkta kärlek?

Två saker jag älskar med den här boken:

 • Jonna Björnstjernas illustrationer. Jag har alltid älskat när hon går loss med sin humor i små finurliga figurer med kommentarer eller pratbubblor, eller i listor, i sina egna böcker eller i andras. Och här är marginalerna fulla av dem! Jag tycker om att läsa om Poppy, Joy och Luke, men tillsammans med illustrationerna blir det här helt fantastiskt!
 • Vi är i London! Poppy och Joy har alltså skoluniformer, kallas sina lärare för Miss och Mister, kyrkogården Poppy hänger på är Highgate Cemetary, och i sina fantasier om Luke går han och Poppy i gräset på Hampstead Heath och håller händer. 
Det här vill jag ha mer av!Titel: Kärleksdrycken
Författare: Jonna Björnstjerna
Illustrationer: Jonna Björnstjerna
Utg år: 2018
Förlag: Hippo bokförlag
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

 1. Jag älskar denna bok!!! Det kan vara så att jag har läst den 3 gånger och jag har påbörjat läsa den för fjärde gången. Men jag önskade att jag kunde lyssna på boken det skulle underlätta mig mer och det skulle kännas som om jag var med i 😍😁😁. Så snälla kan ni fixa så man kan lyssna på boken. Ps älskar den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, roligt att du hittade till min blogg och att du också gillar boken. Jag jobbar dock inte på förlaget utan bloggar som privatperson, så mitt tips är att du mailar bokförlaget om att de ska ge ut den som ljudbok.

   Radera