tisdag 16 april 2019

Pojken, fågeln & kistmakaren

Den här höll jag ju på att glömma att skriva om! Jag läste den för någon månad sedan, hade med den på ett bokprat för femmor och till min glädje blev den utlånad (flera ex av den till och med). Det var nämligen inte helt självklart - det här är en annorlunda bok. Annorlunda, underlig men väldigt vacker, både i innehåll och layout (alla marginaler är dekorerade med blommor och fiskar i blått).

Lite grann känns det som att läsa en saga när vi får följa med till staden Allora som ligger i ett okänt land, bortom bergen och längst ut på järnvägslinjen. (bilar verkar inte finnas) Staden är känd för två saker: sina vackra, slingrande gator på en hög kulle med utsikt över havet, och så de flygande fiskarna. Havet är tydligen stormigt jämt (det går inte att lägga till med båt i Allora) och de flygande fiskarna är alltså vanliga fisksorter som makrill och sånt.

Boken börjar sorgligt med att snickaren Alberto får snickra ihop tre kistor till sin egen familj som dör i den sjukdom som tar kål på stora delar av Alloras befolkning. Sedan hoppar boken 30 år framåt i tiden, Alberto lever fortfarande ensam och arbetar som kistmakare. En främmande, ensam kvinna kommer till staden, dör (av okänd sjukdom) och får en enkel kista och begravning. Snart därefter börjar Alberto märka att konstiga saker händer i hans hus. Mat försvinner. Saker flyttas. Och det är nu som "fågeln och pojken" kommer in i bokens handling. Fågeln verkar absolut inte vara som vanliga fåglar, pojken är helt ensam men måste hålla sig gömd.

Vi får veta vem som letar efter pojken, vi får läsa om stadens (mer än) korpulente borgmästare som vill ha den finaste och mest påkostade kistan gjord åt sig även om han inte tänker dö än på många år (det är han alldeles för viktig för). Vi får träffa Albertos grannar, två systrar som gärna vill veta allt om alla andras liv (och gärna lägga sig i dem). Vi får läsa om Alloras dummaste man (han är fiskare till yrket). Och vi får läsa om vänskap och trygghet, och om sorg. Och ja, det är en saga, så vad som helst kan hända.

Titel: Pojken, fågeln & kistmakaren
Författare: Matilda Woods
Originaltitel: The Boy, The Bird and The Coffin Maker
Översättning: Carina Gabrielson Edling
Utg år: 2018
Förlag: ABC Forlag
Köp den till exempel här eller här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar