tisdag 9 april 2019

Tongues of Serpents

Jag reser vidare med Temeraire och kapten Laurence. Nu åker vi till Australien eftersom Laurence ju förlorat sin kaptensgrad och egentligen också skulle förlorat livet efter att i bok 4 räddat alla Europas drakar från utrotning men blivit dömd till döden som förrädare. Nu har dödsstraffet blivit omvandlat till "transportation" som det kallades, alltså deportering till kolonin i New South Wales.

Sydney har en alldeles fantastisk hamn med stora möjligheter, men själva stan består fortfarande mest av halvfärdiga hus, lera och alldeles för smala gator. Temeraire är inte imponerad, men finner sig i sitt öde bara han får vara med Laurence. De har också Iskierka med sig (Temerarie är inte nöjd med det heller, hon är för det mesta rätt så irriterande) och tre drakägg som ska utgöra grunden till australiska flygvapnet.

Det går väl så där bra med det. Första ägget kläcks innan Temeraire helt hunnit övertyga det (det går att prata med drakägg innan de kläcks...) om att inte ta den kapten Rankin som kommit för att bli dess partner. Kapten Rankin var med i första boken om Temeraire (His Majesty's Dragon) och är härligt vidrig på alla sätt. Draken som tittar ut döper storslaget sig själv till Caesar, är stöddig och överlägsen och funkar alldeles utmärkt ihop med kapten Rankin. Andra ägget blir stulet av aboriginer (när Temeraire, Laurence & Co är på upptäcktsfärd inåt landet för att hitta en passage genom bergen som omger Sydney). Tredje ägget, missformat och litet redan från början, kläcks och ut kommer en skranglig missbildad drake som knappt ens kan gå och absolut inte flyga, och som kapten Rankin direkt vill skjuta så de slipper släpa på eländet.

Vi får följa med på en färd genom hela Australien genom boken, och det blir lite segt i vissa ökenpartier - samtidigt älskar jag så mycket att läsa om drakarna och deras personligheter. Här dyker också upp varelser från aboriginsk mytologi: bunyips. Listiga, snabba och elaka. I andra boken om Temeraire (Throne of Jade) fick vi träffa på en sjöorm som nästan sänkte jättebautafartyget The Allegiance - här kommer sjöormarna tillbaka. Mängder av dem!

När jag lämnar Temeraire och Laurence för den här gången ser det ut som att de ska bosätta sig i en idyllisk dal en bra bit inåt landet från Sydney, en dal full med goda kossor och med möjligheter att bygga en imponerande paviljong åt Temeraire att ligga och läsa poesi i. Men hej! det är ju tre böcker kvar! Och jag vet att i nästa bok får vi resa till Brasilien av alla ställen. Träffa Inkadrakar! Jag reser vidare, och återkommer.

Titel: Tongues of Serpents
Serie: Temeraire #6
Författare: Naomi Novik
Utg år: 2010
Förlag: Voyager
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar