måndag 8 april 2019

Det kommer aldrig vara över för mig

Klart jag kastade mig över senaste boken av Mhairi McFarlane? Klart jag gjorde!

Georgina Horspool (nä, jag kan inte förlika mig med hennes efternamn, får inte ihop det i huvudet och kan inte sluta tänka på hårspolar)(och hennes efternamn blir också felstavat och fel uttalat av väldigt många i boken)(fast bara de som är dumma, så jag får väl sälla mig till den skaran, då) har fina vänner men bor inte med någon av dem utan med en riktigt argsint tjej som liksom morrar från bakgrunden hela boken igenom. (jag har för övrigt väldigt roligt åt denna sambo och tycker att hon kunde ha fått vara med mer) Hon har också en pojkvän som allra mest är kär i sig själv, samt ett uselt jobb som servitris på restaurang där hon får dåligt betalt för att bli utsatt för utskällningar av både gäster och kökspersonal.

Så det är väl egentligen bara bra när hon först blir av med jobbet, och sedan gör slut med pojkvännen efter att ha hittat honom i säng med någon annan. (och han ba: men hur kan du bli så upprörd över det?) Hon får raskt ett tillfälligt jobb som bartender på en begravningsfest på en pub som precis ska öppna, och det jobbet går så bra att hon blir anställd när puben startar upp.

Grejen är bara att en av de två delägarna till puben (de är bröder) visar sig vara den Lucas hon var ihop med precis när de slutade skolan för mer än tio år sedan. De var väldigt kära, men sedan kom en avslutningsfest som förändrade allt, och nu verkar det som att Lucas inte ens kommer ihåg Georgina när han träffar henne.

Alltså, jag trivs med Mhairi McFarlane och hennes sätt att skriva. Hennes humor, svärtan som finns, vänskapen, de jobbiga föräldrarna, de intressanta bifigurerna som poppar upp överallt (grannar, pubbesökare och sådana där). Men av hennes böcker (jag har läst dem alla) så är denna den jag minst tycker om. Nu är McFarlanes lägstanivå väldigt hög, så det är fortfarande en helt OK bok. Men för mig blir den här rätt seg, och handlar på tok för mycket om Georginas före detta pojkvän, om hennes före detta jobb, och alldeles för lite om hur förhållandet mellan henne och Lucas växer fram just nu. Klart det går att läsa som en Georgina-utvecklas-roman, men jag var nog ute efter mer kärlekspirr än det jag fick.


Titel: Det kommer aldrig vara över för mig
Författare: Mhairi McFarlane
Originaltitel: Don't You Forget About Me
Översättning: Helena Johansson
Utg år: 2019
Förlag: HarperCollins
Köp den till exempel här eller här

4 kommentarer:

 1. Musiknörden vill ge en eloge till den som skojat till det med översättningen av titeln!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag grunnat på det här hela dagen (och inte velat avslöja min okunskap) - men HUR? Jag ser bara en icke-översättning av Simple Minds, vad är det jag inte fattar?

   Radera
 2. svenska titeln är en Håkan Hellström-låt. Det kanske finns nåt i texten som passar in på boken, svårt att säga utan att ha läst. Eller så är det bara en kul grej, låt som låt liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, Håkan Hellström-låt...! Jag har noll-koll på dem, så därför såg jag inte grejen. Nu googlade jag texten till "Det kommer aldrig va över för mig" och du har så rätt: den är på pricken perfekt till den här boken. Jag kanske till och med måste lyssna på den?

   Radera