onsdag 24 april 2019

5 barnböcker - några nya favoriter

Jag läser en hel del barnböcker just nu eftersom jag har rätt många bokprat på jobbet och tyckte jag behövde utöka "repertoaren" med nytt eller i alla fall nytt för mig. Normalt brukar jag ju sedan skriva ett helt blogginlägg om varje bok, även de lättare barnböckerna - men nu växer traven med obloggade böcker på mitt skrivbord och jag inser att jag får göra någon slags samlingsinlägg av det hela. Här kommer alltså lite kortare vad jag tyckte om fem barnböcker på en gång:

Ester Tagg och den flygande holländaren
En riktig äventyrsberättelse jag tyckte väldigt mycket om (och det finns redan en fortsättning om Ester som heter Ester Tagg och sjöormens öga). Ester Tagg har fläta och knäppkängor, bor på barnhem med en ytterst elak föreståndarinna som säljer alla barnhemmets barn till "fabriken" när de fyller tio. Tre dagar före sin egen tio-årsdag läser Ester i tidningen att piratskeppet Den flygande holländaren ska komma till staden där hon bor. Och piratskeppet ser på bilden likadant ut som det hon själv har på bild, på det papper som låg i botten av korgen hon lämnades till barnhemmet i när hon var bebis. Hon måste dit! Men barnhemsföreståndarinnan låser in henne i en jordkällare pga att om Ester sticker iväg med något jämra skepp så går ju fabrikspengarna om intet, och drömmen om att stänga barnhemmet och öppna porslinsaffär (jodå!) får skjutas upp.

Titel: Ester Tagg och den flygande holländaren
Författare: Linn Åslund
Illustrationer: Rebecka Helmersson
Utg år: 2018
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 8-12 år


Pepparkornen och den svarta förbannelsen
Spännande böcker som kan locka ca 10-12-åringar behövs alltid, så jag gav den här en chans trots att titeln kändes mer än fånig (i mina öron...)
Pepparkornen, en grupp barn som har deckarbyrå, är tydligen en populär tysk tv-serie som visats i många år, även på SVT. Nu har det gjorts en film om dem: Die Pfefferkörner und der Fluch des schwartzen Königs, och den här boken baseras på filmmanuset till den, och det finns även rikligt med filmfoton i boken. Mia i Pepparkornen ska på klassresa till Sydtyrolen, till en by där hennes vän Luca bor. Nu säger han över Skype bara någon dag före resan att de måste ställa in resan, att de inte får komma. Vi läsare får veta att han i en nedlagd gruva hört någon väsa att "ingen undgår den svarta förbannelsen". Men klassen reser ändå.
Den här gillade jag inte - det kändes alldeles för mycket som att läsa just ett filmmanus och försöka följa med i snabba klipp från den ena actionscenen till den andra. För zappigt, och för platt.

Titel: Pepparkornen och den svarta förbannelsen
Författare: Sarah Bosse
Originaltitel: Die Pfefferkörner und der Fluch des schwarzen Königs
Översättning: Anna Hörmander Plewka
Utg år: 2018
Förlag: Tukan
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år


Den magiska enhörningsön: Den förtrollade skogen
Det här är en serie böcker som jag helt missat fram till nu när jag läste om att den sjätte boken kommit ut. Ja, det är fnuttegulligt, och ja, det är mer än över-fånigt med magiska enhörningar som har tunna vingar, färgglada manar, som kan tala med "melodisk och lugn" röst... men jag släppte alla logiska invändningar åt sidan och kastade mig in i enhörningsland (via den ihåliga eken och med hjälp av magiskt stoft) och tyckte faktiskt om storyn...! (en "ond" enhörning har lagt en förbannelse över enhörningarnas fina land så att träden dör, och den otäckingen har också burat in enhörningarnas kung och tänker sig själv ta över makten på ett elakt vis) Äventyr, magi med klara färger och mjuka pälsar... what could possibly go wrong? Jag vet såååå många läsare som bara kommer att älska de här böckerna, särskilt om jag presenterar dem alla på en gång (de har olika färgtema) som en massiv enhörningschock.

Titel: Den förtrollade skogen
Serie: Den magiska enhörningsön #1
Författare: Zanna Davidson
Originaltitel: Fairy Unicorn: Magic Forest
Översättning: Malin Bergman
Illustrationer: Nuno Alexandre Vieira
Utg år: 2018
Förlag: Tukan
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 7-10 år


Frallan är bäst!
Den här har jag sett - och lånat ut - många gånger, men ännu inte hunnit läsa själv. Det har ju till och med hunnit komma två böcker till om Frallan: Frallan räddar världen och Frallan och kärleken. Nu bekantade jag mig med Frallan, eller Fransesca som hon ju heter men som ingen säger, och med Frallans mamma och mormor som är hennes familj (även om mormor bor i ett eget hus). Det här är vardagsdramatik i en helt vanlig miljö säkert många barn kan känna igen sig i. Frallan och mamma har "tävlingsdag" där de väljer tre grenar var att tävla i, grenar typ baklängesspring, balansgång, tysta leken, och så är mormor domare. Jag gillade att läsa men blev inte överväldigad - det är ju liksom bara det: Frallan och mamman tävlar i de där grenarna och så är det bra med det. Det är fina illustrationer av Lisen Adbåge också. Det jag nu brottas med är hur säljer jag in det här till barnen när jag bokpratar? Det är ju det som är min grej, att hitta något att hänga upp det på, och här är det liksom bara "Frallan och mamma tävlar... ja, och så tävlar de lite till, och sedan äter de pizza och sedan är tävlingsdagen slut". Jag ska prova att läsa ett stycke ur boken och se om det lockar, för jag tror att det här är en bok som kanske gör sig allra bäst som högläsningsbok.

Titel: Frallan är bäst!
Författare: Sara Ohlsson
Illustrationer: Lisen Adbåge
Utg år: 2018
Förlag: Lilla Piratförlaget
Köp den till exempel här eller här
För vem? 7-9 år + som högläsning från ca 5?


Monster monster - Den köttätande tentakelväxten
Det här är en serie om en grupp barn som alla får varsin superkraft av lite ovanligare slag - mitt under en lektion slår blixten ned i skolan och lyckas på bokmagiskt vis sammankoppla/kortsluta/väcka barnens främsta egenskaper (någon är duktig på att skriva, någon annan på att teckna osv) som magiska krafter samtidigt som den skapar ett monster som är ett hopkok av de bägge filmer barnen just kollat på i klassrummet: en om bläckfiskar och en om köttätande växter. Ut från filmduken slafsar sig alltså "den köttätande tentakelväxten" (som genomgående i hela boken skrivs ut i VERSALER och jag undrar lite varför..? I vilket fall som helst lyckas gänget efter lite krångel att med gemensamma, magiska krafter förpassa tentakelhistorien till monsterhimlen - men på sista sidan verkar nästa monster, "karatemumien" vakna till liv så de lär få mer att göra.
Jag gillar det här. Det är roligt (mer än läskigt), snabbt och lite annorlunda. Dock tycker jag att boken passar bättre på mellanstadiet (Hcg) än på lågstadiet (Hcf) som den klassificerats som - det är lite komplicerat att hålla isär de olika barnen, plus att boken i inledningskapitlet hoppar direkt in i handlingen när den är som mest spännande (barnen står på taket på skolan och monstret är just i färd med att äta upp en av dem) för att sedan backa och börja från början med presentation av personer, bakgrund och alltihop. Såna där tidshopp är ofta lite svåra att hänga med i för nybörjarläsare.

Titel: Den köttätande tentakelväxten
Serie: Monster monster
Författare: Johannes Pinter
Illustrationer: Lucas Svedberg
Utg år: 2018
Förlag: Egmont
Köp den till exempel här eller här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar