måndag 22 april 2019

Muse of Nightmares

När jag läste Strange the Dreamer trodde jag att det var en stand-alone, och undrade mer och mer ju närmare jag kom slutet på boken hur Laini Taylor skulle få ihop allt det här på bara några sidor? Det fick hon ju då inte. Plus att hon hade ihjäl en viktig person. Och jag var arg. Jag gillade boken (mycket!) men slutet var verkligen abrupt och helt otillfredsställande. Något bättre blev det när jag fattade att det skulle komma en fortsättningsbok - men den hade jag ju inte i handen då, och jag gick länge och muttrade över Lazlo, Sarai, staden Weeps öde, gudarna som mött sitt slut, om de var onda eller inte, och hur allting hängde ihop egentligen...??!

Nu! Nu har jag läst bok 2! Och nu är allt avslutat! Och jag har fått svar på allt!
(och klart jag var tvungen att läsa några sidor på nätet först som gav mig "detailed summary" av allt som hänt i bok 1, jag hade förstås glömt ungefär allt förutom det att huvudpersonen Lazlo var bibliotekarie...)

Och jag kan inte skriva om bok 2 utan att avslöja viktiga ting från bok 1, så härmed utfärdas SPOILERVARNING! Läs inte vidare om du tänker läsa Strange the Dreamer. (och det tycker jag att du ska)

Vi hoppar alltså rätt in i handlingen där vi lämnade allt och alla i bok 1. Sarai är the Muse of Nightmares - men hon ligger spetsad av ett staket sedan hon fallit ned från himlen (eller, ja, från den gigantiska flygande tingesten formad som en ängel som hängt över Weep i så många år), och väldigt, väldigt död. (plats för "aaaarghhh!") Lazlo har gått och blivit en gud, med blå hud och med förmågan att forma den där märkliga metallen mesarthium - men han kan inte göra något åt Sarai.

Men det kan Minya. Och det är hon som är den intressantaste karaktären i den här boken. Hon, som på utsidan ser ut som en sexårig flicka, men som egentligen är i tjugoårsåldern precis som Sarai, Ruby, Sparrow och de andra "gudsbarnen". Hon som bara kan tänka på hämnd för det som hände för 16 år sedan, och i hemlighet samlat ihop en armé av döda. Minya kan få de dödas själar att stanna kvar som spöken, och nu fångar hon in Sarais själ och livsessens. Sarai är alltså död, men finns kvar som spöke. Ett spöke med en kropp som är fysisk men som inte behöver mat eller sömn. Hon får nu hjälpa till med att tvätta sin egen döda kropp, och det hela är mer än makabert.

Och Sarai och Lazlo kan fortsätta att vara ihop, trots att hon är död och han en gud? Ja, kanske. Fast bara om de får för Minya. Det är ju trots allt hon som bestämmer, och om inte Lazlo gör som hon säger (attackerar invånarna i staden Weep) så kommer hon släppa iväg Sarais själ igen så att hon dör på riktigt.

Lite för lång är boken, men jag gillar i stort sett alltihop. Och jag får svar, och veta allt, och ett avslut. Och jag är nöjd.

Titel: Muse of Nightmares
Serie: Strange the Dreamer #2
Författare: Laini Taylor
Utg år: 2018
Förlag: Hodder & Stoughton
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar