tisdag 23 april 2019

Crucible of Gold

Nä, i Australien kunde de såklart inte slå sig till ro, Temeraire och kapten Laurence, fast de trodde de skulle få göra det. Nu kommer nya order: Napoleon har fått för sig att bli allierade med de där upproriska drakarna och människorna i Afrika (i bok 4, Empire of Ivory). Han skeppar dem till Sydamerika där han tänker sig att de ska ställa till med oreda för portugiserna, och de själva tänker sig att de ska frita varenda en av alla de som genom åren tagits och skickats dit som slavar. England vill vara på samma sida som Portugal i kriget och allt detta gör att Temeraire och Laurence får fara till Brasilien för att lära de afrikanska drakarna att veta hut. Eller nåt.

Fast det går inte så bra, kan vi väl säga. Skeppet de färdas med hamnar i värsta orkanen, och kapsejsar mitt i Stilla oceanen. Drakarna ombord räddar med sig så många människor de kan och flyger vidare, utan större hopp om att någonsin orka flyga till land. Men bokserien tar ju som väl är inte slut efter 6¼ bok, utan efter en hel del vedermödor befinner sig Temeraire, Laurence & Co i Inkariket, som lever och frodas. (hurra för alternativ historieskrivning!) Här är maktförhållandena tvärtemot dem i Europa: drakarna styr och människorna är "deras". Förresten snor drakarna människor från varandra eftersom det råder människobrist efter alla farsoter (typ mässlingen) som upptäckar-européerna drog med sig när de kom för några generationer sedan. "Inka"-titeln innehas av en kvinna, varpå Iskierka genast försöker gifta bort sin egen kapten Granby med henne för det måste ju bara vara coolast att ha en kapten som är kejsargemål?

Men var det inte Brasilien de skulle till? Inkariket ligger ju på andra sidan kontinenten? Jodå. De kommer dit också, så småningom.

Titel: Crucible of Gold
Serie: Temeraire #7
Författare: Naomi Novik
Utg år: 2012
Förlag: Del Rey
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar