måndag 17 februari 2020

Exit Strategy (The Murderbot Diaries)

Så kastade jag mig ivrigt över fjärde boken om Murderbot, helt lugn över att det sedan fanns en femte bok när jag var färdig med denna, för det hade jag sett i bibliotekskatalogen. Trodde jag - men jag hade sett fel. Ja, det kommer en femte bok om Murderbot, dessutom en fullängdsroman den här gången (yej!), men den ges ut först i maj. Posten i bibliotekskatalogen var en vi-kommer-att-beställa-boken-men-du-kan-redan-nu-sätta-dig-i-kö-katalogpost, och det hade jag ju inte sett. Så nu står jag i kö. Eller om jag köper den direkt till min Kindle då i maj, för separationsångesten från denne mördarmaskin blev mycket stor när Exit Strategy var färdigläst.

Murderbot har armarna fulla (bokstavligen, med memory clips inlagda under skinnet) av bevis för att GrayCris (bolaget som försöker tjäna pengar på allt möjligt man inte får tjäna pengar på) gjort saker de inte får på planeten Milu i förra boken. Bevisen är av den arten att Murderbot bestämmer sig för att ta dem direkt till Dr Mensah. Denne dr Mensah var med i första boken i serien, och hon är i teorin Murderbots ägare, fast hon säger att det inte är så det är, att Murderbot är fri att göra vad hen vill, att hon vill vara dess vän.

"Vän" är jobbigt. Murderbot vet inte riktigt vad man gör med konceptet "vän", om det kan funka för någon som är hälften maskin, hälften människa, och programmerad att mörda. Och att bli en "pet robot" som Miki i Rogue Protocol kommer inte på fråga. Så hela träffa-dr-Mensah-grejen är faktiskt riktigt jobbig och något Murderbot försökt undvika sedan de skildes - men nu är det de här bevisen som måste lämnas över.

Det tråkiga är att dr Mensah har försvunnit. GrayCris krävde att få träffa henne för att försöka göra någon typ av överenskommelse om hur man skulle gå vidare med anklagelserna mot företaget - och sedan dess är hon försvunnen. Hålls förstås fången av shady-shady-GrayCris, dessutom på deras egen högkvarters-rymdstation och dit lallar man inte bara in och fritar någon, även om man råkar vara en SecUnit a.k.a mördarmaskin. Nej, man måste ha en plan. (det som är det riktigt jobbiga i detta är att man återigen måste rädda en människa som hamnat i en farlig situation, och att man för att göra detta återigen måste samarbeta med andra människor, och det funkar ju aldrig så där himla bra)

Jahaja. Bara att sätta sig ned och vänta på att det ska bli maj, och släpp av Network Effect.

Titel: Exit Strategy
Serie: The Murderbot Diaries #4
Författare: Martha Wells
Utg år: 2018
Förlag: Tor Books/St Martins Press
Köp den till exempel här, här eller via Omnible

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar