söndag 16 februari 2020

Rogue Protocol (The Murderbot Diaries)

Jag läser vidare om min favorit-"killing-machine" som helst vill sitta i lugn och ro med alla sina megabyte nedladdade media. Nu reser den i rymden igen, men ska till någon otillgänglig plats dit det inte funkade att åka med en obemannad rymdfarkost (och erbjuda lite mediafiler till styrroboten som ersättning). Nej, den här gången måste Murderbot åka tillsammans med människor, och själv låtsas vara en "augmented human", alltså människa med lite extra elektronisk utrustning, och då som en säkerhetskonsult. Bra där, tycker människorna ombord på skeppet, och låter Murderbot få jobba hårt med att styra upp och reda ut alla gräl de själva hamnar i. Dessa jobbiga människor, tycker Murderbot, kan de inte hålla sams en enda minut? Måste de bråka? Hur orkar de ens sätta igång ett bråk om sånt som Vem-Glömde-Omslagspappret-I-Vasken-Så-Det-Blev-Stopp-I-Avloppet?

Äntligen framme på plats vid planeten Milu ska Murderbot sätta igång med det den kom för: kolla om shady-business-bolaget Gray-Cris har byggt en terraforming-anläggning här men egentligen gjort det förbjudna: grävt efter kvarlämningar efter aliens? För om de gjort det vill Murderbot skaffa bevis för det. De där GrayCris börjar segla upp som riktiga Bad Guys som ligger bakom både det ena och det andra.

Men alltså - tror man att Murderbot ska få kolla efter bevis i lugn och ro? Nej! För det måste äntligen ner en grupp människor till den där anläggningen. och ja, OK, lättaste sättet att komma ner till planeten är ju att (i smyg) följa med dem i deras shuttle, men... de hamnar förstås omgående i fara. Eländiga människor till att alltid hamna i faror, de bär sig så oförsiktigt åt. Så nu måste Murderbot kasta sig in i en kamp mot enorma stridsrobotar, förrädiska människor och annat elände.

Den enda i människornas grupp som inledningsvis vet om att Murderbot följt med dem är deras mänskligt formade robot, Miki. Miki är hjärtesnäll och vill alla väl, och människorna är dess vänner säger den. Murderbot misstror såklart Miki och undrar vad den vill egentligen men får så småningom tänka om. Miki är hjärtesnäll och vill alla väl. En "pet-robot" som Murderbot hånfullt kallar den. En liten snäll husdjursrobot ägd av människor - aldrig att Murderbot ska bli en sån! Murderbot vill vara en person, inte människa och inte själlös maskin som bara gör det den är programmerad att göra. Men hur uppnå detta?


Titel: Rogue Protocol
Serie: The Murderbot Diaries #3
Författare: Martha Wells
Utg år: 2018
Förlag: Tor Books
Köp den till exempel här, här eller via Omnible

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar