måndag 15 juni 2020

Network Effect

En hel bok med Murderbot, alltså en fullängdsroman till skillnad från bok 1-4 som var novellas. Den här knyter ihop det som hänt i tidigare böcker (och ja, de måste läsas först), plockar upp trådar och karaktärer från alla fyra böckerna och får ihop alltsammans på ett ytterligt tillfredsställande sätt.

Jag kunde inte släppa den här boken. Så! Vansinnigt! Bra! Den hade precis allt det jag ville att den skulle ha, den slutade ytterst, ytterst bra (men öppnar ändå för fortsättningsböcker)(snälla...??!) och jag trodde aldrig jag skulle få tårar i ögonen av lycka för att någon skapar malware/killware... men det fick jag.

Vår livsfarlige maskin-människa SecUnit (alltså Murderbot) är på väg med sin grupp människor (inte vänner, inte familj, herregud inget sånt där med relationer och känslor, tack så mycket) när deras rymdskepp blir attackerat. I all action och förvirring blir resultatet att det främmande rymdskeppet lyckas fånga in SecUnit och dr Mensahs dotter Amena och sedan försvinna in i ett maskhål. SecUnit blir ytterst förvirrad när det främmande rymdskeppet visar sig vara ART från bok 2 i serien (ART står för Asshole Research Transport, eftersom detta är en AI med ytterst jobbig attityd). Men inne i skeppet finns inga spår av ART själv - istället klampar det runt människor som ser konstiga ut med vassa tänder och grå hy. De vill ha upplysningar om det vapen SecUnit enligt information ska ha tillgång till, och ART har de helt enkelt "deleted". SecUnit avskyr ju allt sånt här med "känslor" - men agerar nu som om just känslorna har tagit över. Typ "raseri", "förtvivlan" och "sorg" och dess performance reliability går ner till osäkra 60% eller så (jo, det har lite med skottskador att göra också).

Vi får sedan följa med denne rasande SecUnit på en räddnings-hämndaktion som tar oss till en rymdkoloni där bosättningsförsöken uppenbarligen har misslyckats ett flertal gånger. Möjligen på att det finns farliga rester av aliens där, men det vet man inte säkert.

Nätverkseffekten i titeln står dels för alla de smarta, möjliga och totalt omöjliga sätt man kan använda ett allomfattande "elektroniskt" nätverk på - men det står precis lika mycket för det nätverk av vänskap, familj och kärlek som alla behöver. Uppenbarligen även tänkande maskiner och de som är hälften maskin, hälften människa. (och även om dessa människor och/eller maskiner ganska ofta behöver dra sig undan och vara för sig själva)

Fantastisk. Har du inte läst den här serien ännu - gör det!


Titel: Network Effect
Serie: The Murderbot Diaries #5
Författare: Martha Wells
Utg år: 2020
Förlag: Tor Books/St Martin's Press
Köp den till exempel här, här eller via Omnible

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar