lördag 13 juni 2020

Closer to Home + Closer to the Heart

Jag har läst de fem böckerna om Mags i Valdemarvärlden, och tyckt om dem en del och hållit på att gäspa käkarna ur led till en del. Efter den serien (Collegium Chronicles) så kommer det tre böcker till, i en serie som heter The Herald Spy, som är om samma personer som i Collegium Chronicles och tar vid exakt där bok 5 i förra serien slutade, och jag begriper inte varför böckerna delats in i två olika serier när det egentligen är en enda om åtta böcker.

Well. Jag läste alltså vidare, trots att jag var rätt less på Mags spionerier och avsaknaden av raffel i Bastion (bok 5). Men varken Closer to Home eller Closer to the Heart fick mig att jubla eller fastna så där vidare värst. Helt ärligt har jag nu glömt det mesta i dem, bara några veckor efter att jag läst slut dem, och blandar hårt ihop handlingen (eller avsaknaden av handling) i dem bägge, så därför får de detta summariska trist-inlägg från mig. Jag har Closer to the Chest nedladdad i min Kindle, bok 3 alltså, och kommer väl att bläddra igenom den snart vad det lider eftersom jag vill veta om det händer något viktigt. Grejen är ju att det sedan kommer ytterligare en serie om de här personerna, men nu är det fokus på deras barn: Family Spies. Och första boken i den serien har jag av lite misstag påbörjat, och den verkar så där Lackey-bra hon glimrar till med ibland, så jag måste liksom dit.

Sorry. Det blir alltid en massa blabbel om serieteknikaliteter när jag skriver om Lackeys böcker, men de är så många och det är så komplicerat, och jag är ju bibliotekarie och har någon OCD-grej om att läsa böcker i ordning, så... ja.

Ska jag säga något vettigt om Closer to Home och Closer to the Heart?

  • Mags flickvän Amily får ta mycket större roll. Nästan i början av Closer to Home dör hennes pappa, han som är The Kings Own, alltså Herald No.1 i rang och som alltid, alltid har samma häst, förlåt companion, genom tiderna: Rolan. Och samma sekund som pappan dör så kommer alltså Rolan galopperande fram till Amily och säger att, "ledsen att du får veta det så här, men din pappa är död och jag väljer nu dig som min Herald, och du är alltså nya The Kings Own fast du aldrig fått någon träning och för att författaren Mercedes Lackey tyckte att det blev lite fränare handling på det sättet". Under tiden ger Mags, som den rådige unge man han är, den döde pappa Nikolas lite CPR, varpå hans hjärta startar igen och han återfår livet. 
  • Oups. Lite för snabbt agerande där, Rolan.
  • Men Rolan och Amily fortsätter nu vara partners. I stället kommer det en annan vit häst galopperande till pappa Nikolas, väljer honom, han är återinsatt som Herald men numera som en helt vanlig sådan. Och som lite rådgivande i bakgrunden till Mags och Amily.
  • Sen är det en flicka i en rik familj som blir kär i sonen i en annan rik familj, och detta är helt olämpligt eftersom de bägge familjerna är dödsfiender sedan generationer tillbaka. Det är lite Romeo och Julia över det hela, med den lilla skillnaden att i stället för att Romeo och Julia och hela deras familjer dör så planerar Romeo för att alla andra ska dö utom han själv.
  • Böckerna innehåller mer fånigt spionerande med personas och utklädnader än jag mäktar ta in, och alltså bläddrar igenom rätt snabbt utan att läsa noga.
  • Amily får lära sig takklättring av stadens "tjuvpojkar" medelst rejäla parkour-övningar.
  • Mags och Amily blir kidnappade igen. Det är ganska tjatigt. Fattar inte ondingarna att det inte är lönt?
  • Mags och Amily gifter sig och blir sambos.
  • Bear och Lena från föregående 5 böcker försvinner här ur handlingen. Good riddance.
  • Det blir nästan krig mellan Valdemar och något land i söder, men avvärjs genom att det andra landets diplomater kör fast i lera. Typ. Jag har glömt övriga detaljer.
Ja, ja. Som sagt - det kommer absolut att bli mer Mercedes Lackey läst. Bara inte exakt just nu - för nu har jag en period av hardcore-sciencefictionläsning. 

Titel: Closer to Home + Closer to the Heart
Serie: The Herald Spy #1+2
Författare: Mercedes Lackey
Utg år: 2014 + 2015
Förlag: Daw
Köp dem via Omnible här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar