lördag 1 december 2012

Att minnas och skriva om ljudböcker

Jag satte mig precis och skulle börja skriva ett inlägg om Brobyggarna, som jag precis lyssnat färdigt på som ljudbok. Och jag kände att jag fastnade i formuleringar om hur annorlunda det är att minnas tillbaka på en ljudbok i stället för en bok man läst i pappersformat - så det var lika bra att skriva ett eget inlägg om det i stället och låta Brobyggarna handla om Brobyggarna i stället för om bokformat.

Min ljudbokskarriär är inte lång - detta var bara andra boken jag har lyssnat till egentligen (om man inte räknar ett fåtal misslyckade försök där jag gav upp efter ett par kapitel). Det är stor skillnad på hur man minns boken efteråt tycker jag, när man läst pappersbok och när man lyssnat. Jag lyssnar på bok när jag springer. Benen knatar på per automatik och jag ÄR i stället i den världen och den verkligheten jag läser om. Och när jag sen tänker tillbaka på boken för att skriva om den så får jag klara och egna minnesbilder av personer och miljöer och händelser, som ur en film, snarare än som jag brukar av textstycken och boklig upplevelse. Har svårt att riktigt beskriva, för givetvis får jag bilder i huvudet när jag läser vanliga böcker också - men här är det så oerhört tydliga bilder, som om det vore mina egna minnen.

Om det är någon som läser det här som någon gång har spelat rollspel, alltså RPG-brädspel med tärningar och spelledare (inte lajv utan vid ett vanligt bord, och det här var väl mycket större på 80-talet än vad det är nu...) - så är det på samma vis som de minnen man skapar sig då. Spelar man rollspel så får man själv inne i huvudet tänka sig in i miljöer och situationer som spelledaren beskriver, själv skapa bilder av monster och strider eller problem man löser. Och det märkliga är att när man senare pratar med någon om spelet, om det som hände, så har man inte minnesbilder av människor runt ett bord, tärningar och spelledaranvisningar - nä, man minns det som bilder av det som hände. I spelet. Som om man faktiskt hade varit där.

Det är samma med en ljudboksupplevelse. Jag var där. Jag var själv med och såg på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar