lördag 1 december 2012

Mirakel

Mirakel av Renate Nedregård

Jag var road av att läsa den här boken - den är lättläst, och lite som att läsa ett bakom-kulisserna-reportage om Idol. Men jag kände mig besviken när jag läst klart för det är något viktigt som saknas, ett stort glapp som jag inte får ifyllt eller förklarat på något sätt alls.

Man får läsa om Rakels liv i en nutid när hon bor i London och är oerhört framgångsrik och berömd, där livet består av konserter, intervjuer, lyx och dyra kläder, fester med alkohol och droger - och där hon verkar ha allt mer besvär med att vara ensam med sig själv ens korta stunder.

Och så vartannat kapitel får man läsa om hur det gick till för fem år sen när hon sjöng i kyrkokören Ten Sing hemma i Bergen, var kristen (snabb invändning om något som egentligen tröttar mig rätt mycket: jag tycker det blir för mycket av det där, kristenhet och tro och helylle-präktighet), hade ett kompisgäng, var kär i körledaren och var mest som alla andra - tills hon blev headhuntad av Idolprogrammet under en repetition med kören. Sen får vi läsa om hur hon deltar i Idoltävlingen fast hon egentligen inte ens vet om hon vill vara med, hur bra det går men hur hon ändå hela tiden verkar vara kvar i verkligheten, vara sig själv trots allt, hur hon åker ut som trea i tävlingen och åker hem och efter ett par veckor är inne i det gamla med skolan och kören och pojkvännen/körledaren och fortfarande inte har förändrats särskilt mycket.

Men nutids-Rakel är så väldigt annorlunda mot unga 16-års-Rakel. Hon är blasé, har sett allt, låter sitt skivbolag och sin manager styra allt hon gör, är så inne i detta att hon inte ens ett par timmar utan schema klarar sig utan att få ångest. Hon som var "drogfri och glad ändå"-ungdom dricker nu stora mängder alkohol och sniffar kokain och tycker inte att någon fest är lyckad utan det.

Jag vill läsa om vad det är som får henne att bli sådan hon är nu. När släppte hon taget om sig själv? Vad fick henne till att göra det? När började hon mer eller mindre skänka sin kropp till diverse män som hon själv tycker att hon har kontroll över men som behandlar henne som en bättre hora? Vad hände? Det är det jag inte får veta för dåtid och nutid knyts aldrig ihop i boken. Inte heller är bokens slut tillfredsställande även om man struntar i att då och nu inte möts. Det känns nämligen som att nutids-Rakel trots all framgång och lycka befinner sig i en brant nedförsbacke, och jag har ingen aning om hur det slutar för boken bara lämnar mig mitt i ett av Rakels många märkliga val. Hon säger sig själv att hon verkligen har lyckats - men jag tycker bara det verkar som att hon har lyckats med att tappa bort sig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar