fredag 3 oktober 2014

Lite mer än en kram

Det finns så väldigt mycket som kan vara pinsamt  när man är sisådär tretton. Väldigt mycket av det har med den egna kroppen att göra. Att den blir större, får hår och bär sig konstigt åt. Att man börjar tänka på andra saker än tidigare. Tjejer, killar, sex. Har man en evinnerlig tur så har man någon bästis att prata om allt det där med, jämföra och undra tillsammans med.  Men har man ingen sån kompis så är det de egna funderingarna. Och pinsamheterna kan bli helt oöverstigliga och riktigt jobbiga. Få stånd. Lukta armsvett. Vara rädd för blodfläckar. Undra om man är den sista på jorden som får ligga med någon.

Föräldrar och andra vuxna i närheten, då? Alltså. Jo. Visst kan det gå. Men oftast inte, va? Tyvärr är det väl så.

Och för alla dessa trettonåringar, och tolvåringar, och fjortonåringar och ALLA som växer upp och har kroppar och kön och ska bli vuxna själva så småningom så behövs det böcker där det står om hur det är. Hur det ÄR och inte hur det skulle kunna vara i rosenrött skimmer och med fin filmmusik.
Och faktabilder på bröst och äggstockar - ja, visst, men hur känns de, de där brösten? Att hålla i? Och att läsa i faktaböcker om att onani är helt naturligt är väl en sak - men att sedan själv ligga där i sängen under täcket och förundras, upptäcka och undra är något helt annat.

Lite mer än en kram handlar om det här. Precis om detta. Manne är tretton, är kär i en klasskompis och har vågat fråga chans på henne (men hon sa nej). Hans bästa kompis är helt uppslukad av det här med sex, kollar på porrbilder på datorn och vill att de ska runka ihop. Amanda är femton, och kompis med Mannes storasyster. Hon tycker att Manne är "gullig". Fast, det är klart, man kan ju inte vara intresserad av kompisens lillebror. Hur skulle det se ut?
Hur det än är så börjar Amanda och Manne träffas i smyg. De tittar. De kysser varandra. De tar på varandra. Testar. Blir nästan påkomna. Blir påkomna. Katastrof.

Mårten Melin skriver om Manne och Amanda, vad de gör och hur det känns och hur pinsamt det kanske är, rakt upp och ner utan att göra något konstigt av det. Och det är så bra, för den här boken och andra som den behövs. Jag vet, för jag jobbar på ett skolbibliotek. Det finns ett antal böcker som aldrig återfinns på sina rätta platser i bibliotekshyllorna. De ställs in på fel hyllor. Läggs på stolsitsar och bakom gardiner och på andra listiga platser. De läses, ofta i grupp, längst bak i biblioteket och på undanskymda platser, under mycket fniss och tjut. Men, de läses. Tills de blir sönderlästa.

Så tack, Mårten Melin, för att du skriver en sån där bok som jag får leta efter bakom soffkuddarna. Den behövs!

Titel: Lite mer än en kram
Författare: Mårten Melin
Utg år: 2014
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? Den stelbenta klassificeringen är lite jobbig här - boken är klassad som Hcg, dvs ca 9-12 år. Jag skulle vilja placera den mitt i mellan Hcg och ungdomsböckerna uHc, alltså att den hittar läsare ungefär mellan 11-13 år, sådär.

3 kommentarer:

 1. Hej Carolina!

  Jag har också läst Lite mer än en kram och håller verkligen med dig i allt du säger. Den är så rak och ärlig. Det jag saknar är en liknande berättelse ur en tjejs perspektiv. Där det som händer i kroppen får behandlas också ur en tjejs ögon. Jag undrar om du har några tips på liknande böcker som är lika raka, ärliga och öppna men där det finns en tjej som huvudkaraktär, vars tankar vi får följa? Skulle verkligen vara mycket tacksam för alla tips du kan tänkas ha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska fundera, och återkommer! (det finns inte några titlar som poppar upp just direkt, utom möjligen "Mycket mera än en puss", uppföljaren på den här)

   Radera
  2. Jag kände inte till att det fanns en uppföljare så den ska jag absolut kika på men du får gärna komma med fler tips om du kommer på några :-)

   Radera