lördag 18 oktober 2014

Lord John and the Private Matter

Detta är ett utsnitt ur Greenwood's Map of London 1827:

(Klicka på bilden för att se den större)
När Diana Gabaldon skrev Lord John and the Private Matter var detta den äldsta kartan över London hon kunde hitta (skriver hon i efterordet), och hon utgick från den när hon beskrev miljöerna även om boken utspelar sig år 1757. Hela kartan hittas till exempel på den här sidan, och är faktiskt helt otrolig  - man kan navigera sig fram ruta för ruta i den och hitta gator och hus som inte finns längre. Jag är en total kartnörd och jag älskar historia, så fatta hur länge jag har blivit sittande med den här.

Och det är detta som gör att jag tycker så väldigt mycket om att läsa den här boken om Lord John: miljöerna! Är det något Diana Gabaldon kan så är det att levandegöra historien, och historiska miljöer. Lord John rör sig alltså i överklassens London. Han går till "klubben", detta mystiska ställe där böckernas lorder brukar försvinna in till för middag och diverse överklassnätverkande. Jag har alltid varit nyfiken på de där "klubbarna", men nu får jag följa med in. Lord Johns klubb har det märkliga namnet The Society for the Appreciation of the English Beefsteak, och han har (vilket tydligen är det vanliga sättet) förstås varit medlem där sedan han var alldeles nyfödd och hans gudfar tecknade medlemskapet åt honom. "The Beefsteak" kallar han stället, och det är som hans andra hem. För övrigt är det där själva bokens handling börjar när Lord John ska ha kissepaus på klubbens toalett (som består av pottor utställda bakom kinesiska pappersskärmar - mysigt va?). Han råkar få se hur en annan gentleman stoppar in sin "private member" - men också att denna private member har ett sår. Ett syfilis-sår. Och just denne gentleman är förlovad med Lord Johns kusin. Hur göra? Det är inte bara att konfrontera karln, tydligen, och fråga ut honom om hans veneriska sjukdomar - skandaler måste undvikas och kusinen måste kunna komma ur detta utan att bli märkt för livet (läs: aldrig någonsin kunna gifta sig med någon annan).

Och intressant vetande som inte har mycket att göra med boken: enligt t ex wikipedia så finns denna Beefsteak Club fortfarande! Medlemslistan består av en lång rad earlar och lorder...och så Stephen Fry - skådespelaren som har läst in alla Harry Potter som ljudböcker.

Dagens Beef-steak Club, Irving Street, London
Förutom detta "private matter" blir Lord John indragen i att lösa mordet på en sergeant som tillhör hans regemente. Just det är det ganska trist att läsa om - men det är när Lord John snokar runt i vad som hände med sergeanten och samtidigt försöker reda ut vilka syfilisherren har haft sex med som han måste komma till helt andra delar av London än överklassens. Och jag kan SE dem framför mig när Gabaldon skriver. De mörka gränderna som London kryllar av, ficktjuvarna, vagnarna som åker runt och tömmer dassen (och vars förare kommer på kant med kusken till Lord Johns vagn och börjar kasta skit på hela ekipaget). Och så kommer han till molly walks. Men hej! det här är så intressant att läsa om att jag fullständigt kramar den här boken. Lord John är homosexuell, och har rört sig i de här kvarteren förr. Molly walks kallades nämligen de platser där de homosexuella träffas. Att vara homosexuell på 1700-talet var olagligt - alltså med hot om riktigt stränga straff. Men här finns de - många utklädda till kvinnor men andra är där utan vare sig smink eller peruker. Det är mycket de riskerar - skulle de bli igenkända som "sodomiter" ute i det "vanliga" London skulle skandal vara det minsta: bli av med jobbet, bli för alltid utstötta, kanske till och med bli av med sina liv.

Helt förutom detta med den förbjudna gaykulturen, Londons gator och horhus så blir jag som vanligt så fascinerad av upstairs/downstairs-livet med ringandet i klockor, påklädandet av en valet, footmen som får anställning mycket för att de är långa och ser bra ut... Här finns allt.

Jag började läsa böckerna om Lord John utan några större förväntningar - killen är ju en bifigur i Outlander-serien som förvisso framställs som en hyvens man även om han råkar bli kär i Jamie. Men hur kul kunde det bli med hela böcker om bara honom? Jag skulle testa i alla fall, tänkte jag. Och blev alltså helt överväldigad av en mycket välskriven historisk roman där miljöerna helt drog mig in i ett mörkt, stinkande och farligt London. Själva storyn med Lord Johns efterforskningar är inte det jag gillar mest (alltför många sammanträffanden) - men den håller ihop det hela bra (och det finns en oväntad kärlekshistoria med). Är du också en sådan som tycker om att läsa böcker i historisk London-miljö - missa för allt i världen inte den här boken! Man behöver absolut inte ha läst några andra böcker i Outlander-serien - den här är helt fristående.

Titel: Lord John and the Private Matter
Författare: Diana Gabaldon
Utg år: 2003
Förlag: Delacorte Press
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Jag gillade också den här trots att även jag var skeptisk eftersom han bara var en bifigur i Outlander böckerna :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja - man får läsa den som en egen bok och inte tänka att det ska vara en Outlanderbok. Jag undrar om jag faktiskt inte gillar den ännu bättre än Outlanderböckerna eftersom den är kortare och mer koncentrarad?

      Radera