torsdag 9 oktober 2014

Mystiska skolan - Svarta madam

Jag öppnade pärmen till Svarta madam och hittade den här bilden på insidan:


Åh! Vilken fantastisk skola. Där skulle jag ha velat gå när jag var liten. Och, kolla särskilt det lilla röda tornet till vänster - där ligger biblioteket! Gissa om jag skulle vilja jobba där nu!!

Jag föll fullständigt pladask för illustrationerna i Svarta madam - jag fullständigt älskar dem! Den där skolan känns som att det är hemma hos någon, eller att det är ett gammalt slott som blivit skola. Det är blommiga tapeter och gamla fina spegeldörrar, och trädetaljerna är gjorda så att de nästan ser fotograferade ut (eller kanske är foton - jag är osäker). Det blir så fint.


Men helt förutom illustrationerna tycker jag väldigt mycket om den här boken. Textmängd och svårighet är snäppet över de första börja läsa-böckerna. Och så handlar det om läskigheter och spöken, och jag vet hur stort suget är bland barnen att få läsa om sånt. I den här boken leker barnen Svarta madam - den när man ska ställa sig framför en spegel i ett mörkt rum och befalla Svarta madam att visa sig i spegelglaset. (just den leken var jag fruktansvärt rädd för när jag var  liten - otaliga spökhistorier handlade om barn som  lekt den och fått se ohyggliga saker i spegeln...ryyyys). I nästa bok i serien Mystiska skolan handlar det om leken Anden i glaset (jag har inte läst den boken ännu, men ska, och har själv gjort Anden i glaset ett antal gånger under stor bävan).

Bra! Bra! Bra!!

Titel: Svarta Madam
Serie: Mystiska skolan
Författare: Katarina Genar
Illustrationer: Alexander Jansson
Utg år: 2014
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 6-9 år

2 kommentarer:

  1. Det låter som ett bra boktips för barnen i min frus klass. Både jag och min fru är utbildade bibliotekarie och hade också trivts på det fiktiva biblioteket. Helgkram Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur - ett bibliotek i ett rött torn med en egen trappa...!

      Radera