lördag 28 april 2012

En hund och hans pojke

En hund och hans pojke av Eva Ibbotson

När man läser en bok av Ibbotson så kan man vara förvissad om en sak - den kommer att sluta bra. För de snälla, alltså. De dumma får sitt straff. Allting knyts ihop i slutet och vi får ett trevligt äventyr på mitten.
Och den här boken, som är Ibbotsons sista, är precis så. Jag tycker om det! Ibland vill man ha en bok med ett riktigt bra äventyr som man tryggt kan läsa, vippa på foten och veta att ja, det är synd om dem nu, men vänta bara - det blir bra, det vet jag.

Här har vi en liten blandrashund - Pricken - och en ensam, rik och ganska olycklig 10-årig pojke - Harry - som finner varandra. Harry har alltid önskat sig en hund men inte fått någon för hans mor har renlighetshysteri och blir totalt fnoskig om hon hittar ett hundhår i trappan eller en grushög i hallen. Men så får Harry trots allt en hund på sin födelsedag! Han och pappa åker till Hundoteket och så får Harry välja själv. Lyckan är total. I sisådär två dagar. Sen, när Harry är hos tandläkaren, så åker mamma och lämnar tillbaka Pricken till Hundoteket. För det som ingen berättade för Harry var att Pricken aldrig var hans egen, utan bara hyrd över helgen. Hundoteket är alltså ett ställe som hyr ut hundar till folk per timme eller dag.Total, stor sorg, förstås. Både hund och pojke håller på att tyna bort på var sitt håll.

Så går det som det måste gå. Harry rymmer, och tar Pricken med sig. Det som lyfter boken är att de liksom får med sig hela avdelningen av hundar från Hundoteket. Alla av olika raser, och olika personligheter. Och så drar de tillsammans genom England på jakt efter trygghet och goda hem. De som är snälla mot dem på vägen slutar det bra för, de onda och elaka kommer i fängelse eller blir olyckliga (fast faktiskt har vi en halv-elak person som det slutar rätt bra för. Hur elak kan man egentligen vara ens passion är att samla på och använda olika lösmustascher?)

Det är också en väldigt hundig bok. Många hundraser är beskrivna, och jag blir nyfiken på att veta mer om dem. Alla illustrationer (svartvita) är på hundarna - Harry och resten av människorna som är med får vi själva tänka ut hur de ser ut.

En bli-glad bok. 

2 kommentarer: