söndag 29 april 2012

"Lågt-begåvade" Rico som är så klok

Rico, Oskar & skuggorna i gårdshuset av Andreas Steinhöfel

Den här boken läste jag när den kom 2010 och tyckte mycket om. Tyvärr har den fått stå lite undangömd i bokhyllan på biblioteket för den är en sån där bok som det är svårt att bokprata om och så är omslaget så förgrymmat tråkigt så barnen ger det en blick innan de lägger boken åt sidan och väljer något annat. Sen kan jag lovorda den tills jag blir blå, men de vill inte.
Nu har jag fått snilleblixten att använda den här boken i de bokcirklar jag har för elever i femman (ja, jag SKA få dem att läsa den här boken om det så är det sista jag gör...) för då måste de ju läsa och diskutera och kan inte bara slänga boken åt sidan för den ser tråkig ut. Och ja!! de gillar den!! Seger! Själv läser jag om boken nu för att komma ihåg alla underbara detaljer och tycker ännu mer om den vid högläsning, så det är klart att jag måste ha med den i min blogg. Förutom att den är perfekt till bokcirklar för mellanstadiet så är det också en alldeles underbar högläsningsbok (samma målgrupp). Läs!
Rico är en kille i kanske 11-12-årsåldern som bor med sin mamma i ett hyreshus i Berlin. Han beskriver sig själv som ett "lågt begåvat barn" och att det betyder att han visserligen kan tänka riktigt mycket men att det oftast tar lite längre tid än för andra. Han har svårt att koncentrera sig på det han berättar, och kan inte skilja på höger och vänster "och sånt". Därför kan han till exempel bara följa en rak gata när han går ut från huset, annars går han vilse. I hans huvud är det "ibland lika rörigt som i en bingo-trumma". Men åh, så klok han ändå är, tycker jag. Han kommer med så roliga beskrivningar av saker och ting, och ser världen på ett klarare sätt än alla vi andra som kanske är "normalt begåvade".

Rico träffar en dag Oskar, killen med en ljusblå motorcykelhjälm på huvudet. Oskar är en oerhört smart kille, "högt begåvad" alltså. Hjälmen har han därför att det är farligt i världen och så rabblar han i en mening olycksstatistiken för barn i Tyskland där 25% tydligen förolyckas som gående.

Detta osannolika par, Rico och Oskar, blir vänner. Men ganska direkt så blir Oskar tagen av Mr 2000, kidnapparen som härjar i Berlin. Och det är upp till Rico (fullt kaos på bollarna i bingotrumman) att rädda honom, för han får en aning om vem Mr 2000 kan vara.
Vi får också lära känna alla de människor som bor i Ricos hus - oförglömliga karaktärer. Rico går in och ut i deras lägenheter eftersom han ju inte vågar ge sig ut på stan för då går han vilse.

Boken börjar med att Rico hittar en bit pasta på trottoaren, och med stort allvar börjar fråga ut sina grannar om det kan vara deras pastabit (kokt och med oidentiferbar sås på). Och slutar 166 finurliga sidor längre fram. Alldeles för tidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar