torsdag 28 juni 2012

Hemliga fyran

Hunden som försvann (Hemliga fyran) av Cecilia Lidbeck
Spökjakt (Hemliga fyran) av Cecilia Lidbeck

Cecilia Lidbeck har skrivit börja läsa-böckerna om Vilma som är väldigt populära och lånas mycket hos oss. Nu skriver hon en ny börja läsa-serie som heter Hemliga fyran. Det är lite mer text i böckerna, de är också lite längre och så är det en annan illustratör (Bettina Johansson). Jag är alltid på jakt efter nya och bra börja läsa-böcker (för det verkar som att man aldrig kan få för många av dem) och köpte nyfiken in de här.

Det är väl inget fel på dem, egentligen. Bra text, rätt fina och småroliga bilder, tre barn och en hund som löser deckarfall i vardagsmiljö med mycket igenkänning. Men...de lämnar mig helt och totalt oberörd. De är tråkiga, helt enkelt. Jag har svårt att sätta fingret på vad det är som gör det för det är lite småroligt ibland och lite lagom läskigt ibland - men det finns absolut inget man minns i böckerna sen man lagt dem ifrån sig. Åtminstone gör inte jag det. Inga gapskratt, inga så där värst minnesvärda karaktärer, ingen galenhet, ingen överdrivenhet, ingen liten detalj i storyn som överraskar. Det måste absolut inte vara överdrivet eller gapskratt i börja läsa-böcker men det måste finnas någonting som håller intresset uppe och som lockar till att läsa de andra böckerna i serien (om det är en serie). Det saknas här. Tyvärr.

Hemliga fyran består av Peggy och Pyret som är systrar, deras hund Prutten och så deras kompis Hamid som bor på samma gata. Peggy och Pyrets pappa är veterinär med klinik i källaren i huset där de bor, deras mamma är hårfrisörska. Vad Hamids föräldrar gör får man inte veta. Hunden heter Prutten eftersom han fiser mycket.

I Hunden som försvann kommer damen som bor i huset mitt emot (hon kallas för Vampyren för hon är rätt skräckinjagande) in med sin pudel som har ont i magen och inte vill äta. Pappa Veterinär behåller pudeln över natten. Men när morgonen kommer har pudeln försvunnit. Pappa Veterinär blir orolig och tror att Vampyren kommer att döda honom nu (säger han flera gånger). Peggy och Pyret kallar på Hamid och så går de runt och letar lite efter den försvunna pudeln. Prutten fiser. Pudeln hittas sovandes i tvättstugan. Matte kommer och hämtar henne. Hemliga fyran har löst ännu ett knivigt fall.

Spökjakt handlar om att Hamid inte kan sova på nätterna för det är något ute på gatan som ylar. Peggy och Pyret kommer och sover över hos honom men kan inte lista ut vad ylandet kommer ifrån. Nästa dag hör de ett ylande från veterinärkliniken hemma hos sig när en katt skriker och då förstår de att det måste vara en katt Hamid hört. Visst, grannarna hade flyttat men glömt katten kvar. Katten hämtas. Hamid kan åter sova på nätterna. Och Hemliga fyran har löst ännu ett knivigt fall.

Gäsp.

För vem? 7 - 9 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar