torsdag 15 augusti 2013

Augustinatt

Jag fick helt fel förstaintryck av den här boken pga framsidan. Här har vi en tjej som står och håller i något slags bylte. Det är natt, med en svart himmel full av stjärnor. Och i bakgrunden finns en kille. Och en liten robot. Stjärnor + robot = science fiction enligt Carolina. Så även om baksidestexten pratade om att det ska hittas ett litet spädbarn (byltet) med svans så var jag helt inne i sci-fi-tänkandet. Aha - det ska hittas en utomjording! Började läsa men det kändes inte sci-fi alls. Och så fattade jag efter ett tag hur fel jag hade. Ingen utomjording. Inget sci-fi. Nä, det här är en slags modern saga om en bortbyting (ja ni vet troll och sånt där). Och det ÄR ingen robot på framsidan. Det är en MOPED.

Pinsam ridå.

Så här är det: Nora och Alfons är ensamma hemma i en vecka. Mamma och pappa är på semester på någon solig ö söderut, men syskonen klarar sig själva (tror de är ca 13 och 16 år). Deras katt är försvunnen, och när Nora hör ett gnällande ljud från trädgården på kvällen så tror hon att det kanske är katten hon hör. Hon går ut, och längst ner i trädgården hittar hon ett filtknyte. Det är ett litet spädbarn som ligger där! Hon tar in det och lyckas både mata barnet och få det att somna. När storebror senare kommer hem så upptäcker de att barnet faktiskt har en svans. Det är en trollunge! Fast troll finns ju inte, det vet ju vem som helst. Men han HAR ju svans, och verkar inte gilla att få vatten på sig heller.

Helt bortsett från mitt lilla käcka missförstånd så tyckte jag om den här boken. Jag gillar hela idén med två tonåringar som själva reder ut det här med att sköta hushållet (fast disken tornar upp sig oroväckande) och ta hand om ett litet barn. Och så tillkommer det lite extra grejer som till exempel en svartsjuk flickvän och Noras funderingar över var hon själv kommer ifrån som spetsar det hela till en bra story.

Författare: Maud Mangold
Utg år: 2013
Förlag: Rabén&Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? 9 - 14 år

2 kommentarer:

  1. Hahaha! Är det till någon tröst så är du faktiskt inte ensam om att ha trott att boken skulle handla om Aliens.

    SvaraRadera