fredag 5 september 2014

Mördarynglen Lo, Amir och Vidar

Den här lockade mig mycket när jag läste om den - barn vars mammor satts i fängelse pga mord. Och barnen skickade till fosterhem. Men att de där mammorna troligen inte var skyldiga till mord alls, och att barnen på det där fosterhemmet riktigt skulle tuktas med hård uppfostran och många bestraffningar för att deras mödrars fördärvliga inverkan på dem inte skulle ha förstört dem för tid och evighet. Och så allt detta i någon slags diffus framtid, i Sverige. Och med magiska inslag av djur som verkade kommunicera med barnen fast barnen inte kunde förstå vad de ville. Drömsyner.

Det skulle kunna bli något väldigt bra, tänkte jag, om författaren Pascale Vallin Johansson fick ihop allt detta. Dömd är dessutom första delen i en trilogi, Amargi, så det hela kunde nog bli väldigt trevligt. Framsidan var snygg också.

Nu har jag läst den, och blev jag nöjd, då? Jodå - jag gillade Dömd en hel del. Fast de grejerna jag var mest nyfiken på innan läsningen fick inte så mycket utrymme i den här boken som jag önskat. I stället fokuserar den mycket på hur de där tre barnen som hamnar på fosterhemmet Himmelsfrid måste lära sig att lita på varandra. Hur svårt de har det, hur mycket de längtar efter sina familjer, hur omänskligt sträng fostermor Gunvor är. Det är i och för sig en intressant berättelse. Vidar är det av de tre barnen som hamnade på Himmelsfrid först, och han har lärt sig att lyda fostermor i allt (annars blir straffet fruktansvärt). Lo och Amir som kommer senare uppfattar det som att Vidar helt står på Gunvors sida. Att han är fienden och inte går att lita på. Ändå måste de tre lita på varandra för att någonsin kunna fly från Himmelsfrid.

Men det jag ville veta mer om var de där mammorna, och varför de hade hamnat i fängelse fast de tydligen var oskyldiga. Hur det där samhället var funtat som skickade mammor i fängelse och barn till uppfostringsanstalter. De där djuren som poppar upp här och var och verkar ha ett meddelande till Lo, Amir och Vidar. Det mystiska! För mig blev det alldeles för mycket av Livet På Fosterhemmet, Vidars Svek och Fostermors Elakhet (och privata sorg). Jag var ute efter fantasy och dystopi i ett paket - men fick relationer, isoleringsceller och svart elände. Fast jag tänker att jag kommer att få veta mer om allt det mystiska i nästa bok (Flykt) i trilogin?

Titel: Dömd
Serie: Amargi, bok 1
Författare: Pascale Vallin Johansson
Utg år: 2014
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar