måndag 1 september 2014

Kometen kommer

Jag har lyssnat på Kometen kommer med Mark Levengood som uppläsare. Vilken fröjd det har varit! Både berättelsen, språket, karaktärerna, finurligheterna, filosofin, uppläsningen...ja, allting har varit en fröjd!

I Kometen kommer så blir vädret så väldigt konstigt. Det blir grådammigt, och varmt, och Bisamråttan förklarar att det nog är för att en komet är på väg mot jorden från den svarta ändlösa rymden. När kometen träffar jorden är allt slut - och därför är det helt onödigt att hålla på att lägga snäckskal runt trädgårdsrabatterna (som Muminmamman håller på med) och annat trams. Mumintrollet och Sniff beger sig iväg ut för att se efter om den där kometen finns, om den kommer att träffa jorden och om rymden verkligen är helt svart.

På resan träffar de på Snusmumriken (som är en fena på att spela munharmonika och inte tycker att man ska hänga upp sig för mycket på att äga saker) och Snorkfröken (som är en fena på att laga till soppor av gröna växter och har en väldigt fin pannlugg) och Snorken (som är en fena på att anordna möten där han själv är ordförande och sekreterare, och som dessutom är Snorkfrökens bror). Och andra, till exempel ett par hemuler som inte har så mycket fantasi, eller humor, och som mest bryr sig om att samla på saker (typ insekter eller frimärken). Eller ett helt observatorium fullt med astronomer som beräknar kometnedslag och annat, och som samtliga röker enorma mängder cigaretter som de sprider överallt.

Det här är en bok som är så fylld av små fantastiska livsfilosofier och fina uttalanden så att jag skulle kunna ägna hela inlägget åt att rada upp olika citat från den. Men det gör jag inte - främst eftersom jag lyssnade på den som ljudbok och därför inte lätt kan kolla upp var de där fina citaten fanns för någonstans. Bara en typisk scen ur den:
När Mumintrollet, Sniff, Snorken, Snorkfröken och Snusmumriken kommer till en handelsbod som drivs av en liten tant. De väljer noggrant ut det som de vill ha (ett anteckningsblock till Snorken, t ex, så att han kan föra mötesanteckningar och sånt i den). Snusmumriken funderar över ett par byxor, men avstår eftersom de inte känns gamla nog och inte heller är formade riktigt som han själv är formad. Så till sist uppstår frågan om betalning för alla sakerna - då kommer de på att det nog inte är någon som har pengar att betala med. De börjar lämna tillbaka sakerna - men så är det ju det där med Snusmumrikens byxor som han ju aldrig köpte. Efter extremt komplicerade räkneoperationer slutar det hela med att de på något sätt har betalat alla sakerna eftersom byxorna aldrig köptes, och att handelsbodstanten dessutom är skyldig dem pengar. Då får de slickepinnar i stället, och alla vandrar iväg glada och nöjda. Särskilt Snusmumriken som ju inte gillar att äga för många saker.

Jag läste för några år sedan några av Muminböckerna, men var (nu när jag skulle välja ljudbok) inte helt säker på vilka det var. Det kan ha varit Farlig midsommar, Trollvinter och Pappan och havet. Jag gillade dem då, och har tänkt många gånger att läsa resten av Muminböckerna också. Men nu vet jag helt säkert att det ska jag göra under hösten. Jag ska lyssna på allihop. Yej!! Vad bra det ska bli!

Titel: Kometen kommer
Författare: Tove Jansson
Ljudbok - uppläsare: Mark Levengood
Utg år: 2012
Förlag: Bonnier Audio
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Började läsa den för barnen igår och alla, speciellt, tyckte om den. Men det måste varit härligt att höra Mark läsa den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hans röst passar verkligen bra, plus att han är en skicklig högläsare också.

      Radera