söndag 31 augusti 2014

Kulturkollos bokcirkelenkät


Den här helgen har vi grottat ner oss i bokcirklande och samläsning på Kulturkollo (och påbörjat en facebookbokcirkel om Maken av Gun-Britt Sundström). Jag har skrivit om olika sorters bokcirklar, listat böcker jag tyckt har varit bra bokcirkelböcker, och också listat böcker som funkat bra att bokcirkla om för femteklassare
Som en fin avslutningstrudelutt bjuder Kulturkollo på en bokcirkelenkät. Här är mina svar. Häng på du också!!

1. Är du med i en bokcirkel? Varför? Varför inte? (om du är med i en bokcirkel får du gärna berätta lite om den!)
Klart jag är! Tre stycken, faktiskt:
 - bokcirkeln där vi är åtta bibliotekarier som har träffats i många år, ungefär tio gånger om året eller så. Vi träffas hemma hos varandra, äter soppa och efterrätt, och diskuterar livet och utvald bok (i den ordningen). Den som är värdinna är också den som valt ut 4-5 böcker vi andra sedan väljer nästa bokcirkelbok från.
- bokcirkeln där vi är cirka 6 (flytande antal pga det här med barnaliv) som jobbar/har jobbat på skolbiblioteken i samma kommun. Vi träffas kanske 4-5 gånger per år och pratar mest utvalda ungdomsböcker. Och livet. (Och jobbet. Fast det skulle vi ju inte, egentligen.)
- bokcirkeln där vi är tre totala Austen-nördar som 2-3 gånger om året träffas för att prata om utvald Austenbok, se filmatiseringen av den och samtidigt vältra oss i ett par kilo kakor, scones och sandwiches. Och dricka te. Mycket te.

2. Har du diskuterat böcker med andra utan att vara med i en regelrätt bokcirkel?
Jepp. Varje vardag. Varje timme varje vardag, faktiskt. Jag är bibliotekarie, och det är detta jag gör dagarna i ända. Förutom att elakt gallra böcker och rya åt skolelever som väsnas, förstås.
Man skulle kunna se varje bibliotek som en enda gigantisk bokcirkel, om man vill. Där finns böcker, och dit kommer människor som gillar böcker, som träffar andra människor som gillar böcker, och så pratas det böcker.

3. Vilken är den bästa boken du cirklat om?
Det skulle nog kunna vara Tidsresenärens hustru av Niffenegger. Men det finns så många bra - detta kanske bara är den första som poppar upp i huvudet på mig? Bäst att raskt gå vidare till nästa fråga innan jag ändrar mig.

4. Vilken bok var inte alls bra att cirkla om?
Det kan nog vara en hel del titlar här, men ingen som står ut. Fast jo - på bokcirklarna jag har haft för femteklassare så har jag några rena skräckminnen där barnen unisont avskydde boken, karaktärerna, handlingen och hela grejen. Inte bra. Tyvärr är en av dem Dagboken av Laura Trenter (som jag valde eftersom jag tyckte att Fotoalbumet var lite mystiskt spännande, sådär).

5. Bästa tilltugget till boksamtal?
Alltså inte maten som äts innan det sätts igång med själva boksamtalandet, då? OK - då måste det vara oliver. Oliver, i sällskap med vin, Polly Rocks och jordnötter. Det är grejer, det. Öppnar alla slussar. 

6. Och bästa drycken?
Ja, det har jag ju redan svarat på, tycker jag. Det är vin. På andra plats kommer också vin. Först på tredje plats kommer eventuellt te. Fast jag tror kanske att vin kommer på tredje plats också.

7. Vilken bok skulle du vilja bokcirkla om på Kulturkollo?
Dagen efter av Lionel Shriver - för att vi nästan valde den som bokcirkelbok en gång, jag läste den ändå och tyckte den var så vansinnigt bra. Jag skulle vilja läsa om den, och cirkla om den.

2 kommentarer:

  1. Den där Austencirkeln låter väldigt trevlig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är den! Nu är det faktiskt dags för en ny träff, om bara två veckor och hemma hos mig. Vi ska prata om Förnuft och känsla, och det blir nog fint!

      Radera