söndag 17 augusti 2014

Under ägget

Theo är av nöd tvungen en otroligt uppfinningsrik och driftig tonåring. Ta bara det här med vinterjackan? Som hon fixade av en hög gamla bortslängda, trasiga kaschmirtröjor? (bara att köra dem i tvättmaskin tills de krympte, sy ihop dem till en jacka och stoppa med fjädrarna från en gammal dunkudde) Eller det faktum att hon själv lägger in rödbetor, odlar grönsaker i trädgården och har höns? Mycket imponerande. Imponerande och sorgligt, faktiskt. För även om jag inte vet exakt hur gammal Theo är (det kanske står någonstans i boken, men har glömt) så vet jag definitivt att hon är för ung för att behöva klara sig själv. Och definitivt för ung för att behöva vara mamma åt sin mamma också.

Det är hon nämligen. Theos mamma sitter instängd på ett rum och fördjupar sig i matematiska problem. Går aldrig ut förutom den dagliga promenaden för att köpa dyra exklusiva teer som de absolut inte har råd till egentligen. Theo bär upp mat till henne, och försöker då och då prata med henne om alla problem de måste ta tag i (inga pengar kvar, behöver sälja huset, inte köpa mer te...). Det är inte lönt - då slutar mamman att lyssna och börjar nynna på någon melodi i stället. Jag far rätt illa av att läsa om hur Theo har det.

Men detta är inte den sortens bok, egentligen. Det är en äventyrsbok. En bra! Och spännande är den också! Och så handlar den om konst. Det gillar jag. Theo och mamman bodde förut tillsammans med Theos morfar, som var konstnär. När han för några månader sedan dog i en trafikolycka försökte han viska några sista ord till Theo. Något om en skatt som fanns gömd i det stora huset i New York där de bor. Hon skulle titta "under ägget".

Det har hon gjort ända sedan morfarn dog och de alltså stod helt utan inkomstkälla. Det hänger en tavla i morfars ateljé, en målning av ett ägg. Och Theo har letat under den, i den öppna spisen den hänger ovanför, i väggarna, på väggarna, under väggarna, under allting. Men inte hittat något. Och de behöver så desperat pengar...

Nu inleds boken med att hon råkar välta t-sprit på äggtavlan. T-spriten löser upp det översta lagret med färg och avslöjar en annan målning under. Theo, som mer eller mindre vuxit upp på New Yorks konstmuseer, ser genast att det är en målning i renässansstil. Eller kanske till och med ÄR en målning från 1500-talet? Äkta? Stulen? Varför har morfar den i sin ateljé? Övermålad??

Det blir konsthistoria och ikonografi, galna franska tanter, fina tesorter, New Yorks tunnelbana, höns och kändisbarn här, i en enda härlig blandning. Bra bok!

Titel: Under ägget
Författare: Laura Marx Fitzgerald
Orginaltitel: Under The Egg
Översättning: Helena Stedman
Utg år: 2014
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 10-14 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar